Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на тази година, като преди това ще се състои референдум по въпроса. Това заяви пред ТАСС заместник-ръководителят на местната окупационна администрация Кирил Стремоусов.

"През тази година ще проведем референдум. И след резултатите от референдума ще поискаме от ръководството на Русия да влезем в състава в Руската федерация", обяви той.

По негови думи областта очаква да се присъедини към Русия до края на годината.

Референдумът в Херсонска област може да се проведе през есента и властите се подготвят за провеждането му, посочи още Стремоусов, изразявайки увереност, че повечето от местните жители ще подкрепят влизането на региона в Руската федерация.

Русия е нация, която ще ни позволи да имаме бъдеще, обещаващо наше бъдеще, докато Украйна се провали като страна, като западен проект, категоричен бе той.

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

Акция на Кремъл

Херсонска област се намира в южната част на Украйна и граничи с полуостров Крим.

В средата на март Москва обяви, че регионът е под пълен контрол на руските войски, а през април в района беше сформирана окупационна гражданско-военна администрация.

На 11 май Стремоусов обяви, че регионът ще поиска от президента Владимир Путин да го включи в Русия до края на 2022 г.

Временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли.

Днес стана ясно и че в областта специалисти от звената за комуникации на руските въоръжени сили са свързали и пренастроили последната от седемте телевизионни кули в Херсонска област за излъчване само на руски телевизионни канали.

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Това ще стане след референдум