В окупираната от руската армия част на Запорожка област в резултат на експлозия загина началникът на окупационната администрация на село Михайловка Иван Сушко, назначен от руските военни, съобщава Руската служба на Би Би Си .

Взривно устройство е избухнало под седалката в колата на Сушко, съобщиха за "Интерфакс" представители на окупационната администрация на района.

Владимир Рогов, член на тази "администрация", потвърди данните за смъртта на Сушко в своя канал в "Телеграм". По думите му Сушко е откаран в болница в критично състояние и скоро след това е починал.

Регионалното издание "РИА Мелитопол" твърди, че през последните дни Сушко се готви "да проведе псевдореферендум" за присъединяването на Запорожка област към Русия.

Сушко е поредният убит при атентат представител на "властите" на окупираните територии, назначен от руската армия.

Преди две седмици Associated Press писа, че се увеличава съпротивата срещу руската окупация в Югоизточна Украйна. Партизански сили, лоялни на Киев, убиват промосковски служители, взривяват мостове и влакове и помагат на украинската армия, като идентифицират ключови цели.

Разпространяващата се съпротива ерозира контрола на Кремъл върху тези райони и застрашава плановете му да проведе референдуми като стъпка към анексиране от Русия.

В друг материал Би Би Си припомня, че проруски блогър беше застрелян, друг служител на установената от Русия администрация беше убит, а няколко други бяха ранени при експлозии на коли бомби.

Много от високопоставените назначени от Русия окупационни служители сега носят бронежилетки на обществени места.

Партизаните, с които се е срещнал журналист на Би Би Си, уверяват, че нямат нищо общо с това, но, между другото, и те не изпитват съчувствие.

Жителите на Херсон вече видяха няколко удара по руски складове за боеприпаси. Те също видяха удари по мостовете през Днепър, включително Антоновския, за да прекъснат каналите за доставки за руснаците.

Мнозина, които са останали в града, са готови да се бият, коментира за Би Би Си участник в тайната украинска съпротива. Според него много малко хора подкрепят руските военни в Херсон, а след обиски, арести и побоища през последните месеци те са още по-малко.

Подоляк намекна, че украински партизани са действали в Крим
Обновена

Подоляк намекна, че украински партизани са действали в Крим

Украйна твърди, че унищожила девет руски бойни самолета