Украинските сили заплашват руските войски в стратегически важния град Купянск в Харковска област. Според последния доклад на британското военно разузнаване за ситуацията на фронта, украинските войски напредват към Купянск.

Ако градът бъде отвоюван, това ще бъде сериозен удар за руските сили. Купянск е разположен на руските линии за снабдяване на фронта в Донбас в Източна Украйна.

Руското командване се опитва да предотврати обкръжаването на т.нар. групировка "Изюм" в южната част на Харковска и северната част на Донецка област и прехвърля резерви и подкрепления.

Британското разузнаване потвърждава заявката, че украинските части са навлезли на 50 км дълбочина в територия, която преди това е била държана от руските сили на тесен участък от фронта и изглежда, че руската армия е била изненадана. Британските военни отчитат, че и в Херсон руската отбрана е подложена на натиск както по северния, така и по южния си фланг.

Ситуацията за руската армия в този участък на фронта, където украинските войски пробиха руската отбрана на много места, става все по-застрашителна за руските войски. Още вчера началникът на Купянския район Максим Губин заяви, цитиран от "Новости", че ситуацията там е трудна, но руските военни държат Купянск и градът е достатъчно сигурен. Той докладва, че властите са започнали да евакуират хората от Купянск, Изюм, Шевченково и Балаклея.

Прави впечатление поведението на руските медии от вчера и днес. Държавната ТАСС е свалила от първа страница темата си за "специалната военна операция" и на нейно място е темата за изборната седмица в Русия - тридневното гласуване до неделя включително. "Интерфакс" намали от вчера значително броя на публикациите си по темата Украйна.

Петъчният брифинг на руското министерство на отбраната се проведе по-късно от обичайното, но не се различаваше съществено от предишните брифинги. Нито дума не беше казана за териториалните загуби. Единственият сигнал от руското министерство на отбраната, че нещо на фронта се е объркало, беше публикуваният видеозапис на преместването на бронирани машини и личен състав в посока Харков.

Руските военни кореспонденти на място дават по-откровена информация.

РИА Новости от тази сутрин определя ситуацията в Харковска област като "трудна" и съобщава, че евакуацията на населението продължава. Ръководителят на Купянския район Максим Губин заявява, че ситуацията в района е трудна, но руските военни държат Купянск и градът е достатъчно сигурен.

Виталий Ганчев, назначеният от Русия ръководител на администрацията в Харковска област, моли жителите да напуснат домовете си, които се намират в зоната на бойните действия.

"За съжаление, врагът прави все повече опити да унищожи нашите градове и селища. В настоящата ситуация не мога да допусна смърт на цивилни, затова призовавам хората да напуснат зоната на военните действия", казва Ганчев във видео, публикувано в канала Telegram. Според него "населените места, които са под обстрела на украинските въоръжени формирования, скоро ще бъдат освободени, но дотогава най-важното е да се запазят животът и здравето". "Руската федерация ви очаква, граничната служба е уведомена за бежанците от територията на Харковска област, ще ви бъде оказана необходимата помощ", казва още Ганчев.

Посочва се обаче, че руските въоръжени сили се спрели украинските атаки по направлението Николаев-Криворожск.

Дава се и отчет, че през нощта руските въоръжени сили унищожиха над 270 украински изтребителя, три танка, четири БМП, седем бронирани автомобила и 22 пикапа с картечници по направлението Николаев - Кривой Рог.