Първоначално украинците са обмисляли по-широка контраофанзива, но след проиграване на планираното съвместно с американските партньори, е взето решение за ограничаване на обхвата само до южното направление - Херсонска област.

Това пише в свой материал днес CNN, като се позовава на свой източници от Киев и Вашингтон.

Така наречените военни игри или командно-щабни учения са аналитични упражнения, проведени, за да помогнат на украинските военни да разберат по-добре какви сили и средства са им необходими, за да постигнат успех при различни сценарии.

Източници от САЩ и Украйна са обяснили пред CNN, че по-ранните планове за украинска операция са били по-широки и са включвали по-амбициозни усилия за възвръщане на други територии, включително югоизточния град Запорожие, но след това са се фокусирали върху превземането на Херсонската област.

По време на тези дискусии американските представители са призовали Киев да ограничи обхвата на операцията както по отношение на целите, така и по отношение на географията, за да се избегне прекомерното натоварване на силите и провал при започване на офанзива на няколко фронта едновременно.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че американските и украинските военни са в постоянен диалог на различни нива, но отказва на посочи подробности. "Не коментираме спецификата на това взаимодействие", казва Райдър в коментар за телевизионния оператор. Заявява, че "най-общо казано, ние предоставяме на украинците информация, която им помага да разберат по-добре заплахите, пред които са изправени, и да защитят страната си от руската агресия. В крайна сметка украинците сами вземат окончателни решения за своите операции."

Припомняме, такова бе обяснението от страна на САЩ и след като излезе информация, че благодарение на предоставени от тях разузнавателни данни, украинската страна успя да удари флагмана на черноморския флот на РФ крайцера "Москва".

Длъжностни лица твърдят, че украинските и руските сили се доближават до равновесие. Въпреки това на този етап сред западните официални лица се въздържат да наричат украинските действия истинско контранастъпление.

ISW: Украйна запазва оперативна тишина за контранастъплението

ISW: Украйна запазва оперативна тишина за контранастъплението

Русия ще използва първия учебен ден за заличаване на украинската идентичност в окупираните райони

Според източници на CNN, запознати с последните разузнавателни данни, въпросът, доколко Украйна ще успее да си върне териториите, все още е открит.

Украински официални лица вече предупредиха, че започналата контраофанзива се нуждае от "режим на тишина", а и вероятно ще напредва бавно, включително съобразявайки се и с предстоящата зима.

Русия все още има превъзходство по отношение на общата численост на личния състав и масираната артилерия, но украинските възможности, подсилени от усъвършенствани западни оръжия и обучение, са запълнили важна празнина.

"Това показва какво може да направи продължителното обучение и предоставянето на оръжия, когато силите са силно мотивирани и способни да ги използват", заявява високопоставен служител на НАТО пред CNN.

Медията припомня, че в продължение на месеци Украйна изпращаше сигнали, че възнамерява да започне мащабна контраофанзива, за да си върне териториите, загубени от Русия по време на шестмесечната война. Един месец украинската армия активно атакуваше руските логистични центрове и вериги, като предприе и серия атаки далеч зад руските линии - включително в Крим, като подготовка за офанзивата в южната част на страната. Всичко това бе комбинирано с действия на партизански отряди.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

Според един от служителите в НАТО атаките в Крим са били особено умна стратегия, тъй като Русия е използвала полуострова като отправна точка за операциите си в Южна Украйна.

Русия също така е била принудена да изтегли ресурси от източната част на страната "просто заради съобщенията, че украинците може да преминат към по-активно настъпление на юг", заяви в понеделник Джон Кърби, координатор по комуникациите в Съвета за национална сигурност.

Служител на администрацията заяви пред CNN, че през последните месеци Украйна е поискала от САЩ оръжия, които да са специално пригодени за планираната южна контраофанзива. САЩ са изпълнили много от тези искания - включително допълнителни боеприпаси, артилерия и др. Те са били осигурени на няколкото пакета за помощ през последните два месеца.

Упражненията по планиране също така са помогнали на Съединените щати да разберат по-добре какъв вид оборудване, боеприпаси или разузнавателна информация могат да предложат, които биха били най-полезни за Украйна. В хода на войната САЩ редовно предоставят на Украйна военни съвети и разузнавателни данни, освен оборудване и въоръжение за милиарди долари.

Официални лица твърдят, че сега Украйна изглежда по-равностойна на руските сили не само заради модерното западно въоръжение, което Украйна използва ефективно, но и защото украинците все още имат предимство по отношение на морала, сплотеността на подразделенията, тактическите умения, а и по-добрата способност за импровизация в движение. Те имат и друго предимство: население, което до голяма степен е отвратено от руската окупация и е готово да участва в партизански атаки, за да прогони окупаторите.

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори

Въпреки по-оптимистичната оценка на украинските бойни способности, американските служители не залагат на това, че Украйна ще успее да си върне Херсон - все още.

"Не съм сигурен, че това ще бъде голямата, масирана контраофанзива, която хората очакват", предупреди американски военен източник. Според източника много ще зависи от това, доколко Русия е в състояние да защити новозавоюваната територия - нещо, което не е била принудена да прави в последните шест месеца.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович също предупреди, че офанзивата ще бъде "бавна операция за смилане на врага".

"Този процес няма да бъде много бърз, но ще завърши с поставянето на украинското знаме над всички населени места в Украйна", написа Олексий Арестович в акаунта си в Telegram.

Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Той говори до унищожена руска бойна техника