Руското министерство на отбраната съобщава за детонация на боеприпаси в Крим.

Властите на полуострова съобщиха, че е имало експлозия и пожар в трансформаторна подстанция край село Майское

Изданието "Криминформ" пише, че в Крим е имало два взрива: пожар в трансформаторна подстанция в Джанкой и детонация в склад за боеприпаси в село Майске.

Според очевидци взривовете са станали в електрическа подстанция в район Джанкой, съобщи информационната агенция УНИАН. Агенцията съобщи, че службите за спешна помощ са потвърдили тази информация.

Видео, разпространено в социалните медии, показва силна експлозия и стълб сив дим, както и последващи по-малки експлозии с летящи огнени късове. Експлозиите се чуват на голямо разстояние.

Според руското министерство на отбраната причината е "пожар във временен склад за боеприпаси" във военно поделение, в резултат на което е избухнала детонация.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

След взривовете започва евакуация на хората от село Майское, на 20 км от областния център Джанкой. Според ръководителя на Крим Сергей Аксенов има двама пострадали - единият мъж е ранен от шрапнел, а другият е "смазан от стена". Животът на двамата ранени е извън опасност.

Около две хиляди души са евакуирани от петкилометровата аварийна зона. Взривовете са нанесли щети и по жилищни сгради.

Взривът е повредил железопътната линия в Джанкойския район, съобщи по-късно Сергей Аксьонов. Това налага влаковете от Краснодарския район да се движат само до село Владиславовка край Феодосия. Оттам пътниците ще бъдат прехвърляни на автобуси и отведеждани до най-близките автогари.

До момента няма официални коментари по двата взрива нито от руските, нито от украинските власти.

Михайло Подоляк, съветник на украинската президентска канцелария, написа в социалните мрежи, че окупираният Крим не е за туризъм, а за "експлодиращи складове и нарастваща смъртоносна опасност за нашественици и крадци". Преди това той намекна, че проукраински партизани действат в Крим.

Припомняме, на 9 август във военното летище "Саки" отново в Крим също се взривиха боеприпаси, като по официална информация един човек загина и 14 бяха ранени. Основната верния на руското министерство на отбраната е, че инцидента е възникнал в следствие на нарушение на правилата за противопожарна безопасност.

Анализът на сателитни снимки и данни на чужди разузнавания показаха, че най-малко пет изтребителя-бомбардировачи Су-24 FENCER и три многоцелеви самолета Су-30 FLANKER H са били унищожени или сериозно повредени. Централната оперативна зона на авиобазата е претърпяла сериозни щети, макар и полето за излитане вероятно остава оперативно годно.

Този инцидент вероятно ще накара руската армия да преразгледа възприемането на заплахите, тъй като до този момент тя разглеждаше Крим като сигурен тил, предупредиха от британското разузнаване, като само ден след това предупреждение в Москва се проведе и заседание на Съвета по сигурността в пълен състав.

За Русия е все по-трудно да запази контрола над Черно море

За Русия е все по-трудно да запази контрола над Черно море

Това твърди британското разузнаване в последния си доклад

Официалната версия на руските военни обаче бе посрещната с недоверие от западните страни, а украинските военни реагираха и с шеговит пост, с който припомнят нуждата да се съблюдават правилата за пожарна безопасност.

В последните седмици зачестиха информациите за действия на т.нар. украински партизани, както и за открито оказвана съпротива от проукраинското население в окупираните територии.

Украинските военни за взривовете в Крим съветват: Не пушете на неуточнени места

Украинските военни за взривовете в Крим съветват: Не пушете на неуточнени места

Фактът на пожара може да бъде използван от страната терорист

Не за първи път от Кремъл излагат такава версия - според руските военни "инцидентът" на крайцера "Москва" се дължи самовзривяване на взривни материали. В последствие се оказа, че украинците са успели, благодарение и на предоставени им координати от спътници и западно разузнаване, да ударят с ракети флагмана на руския черноморски флот.

"Москва" потъна, докато беше теглена на буксир към пристанището в Севастопол. И до този момент няма достоверна информация за броя на загиналите и изчезнали безследно руски моряци.