Корабите на Черноморския флот на Русия продължават да заемат изключително отбранителна позиция, като патрулите обикновено са ограничени до водите край брега на Крим. Това съобщава британското Министерство на отбраната в последния си разузнавателен доклад.

Това контрастира със засилената руска военноморска активност на други морета, както е характерно за това време на годината.

Руският черноморски флот продължава да използва крилати ракети с голям обсег, които поддържат сухоземните операции. В момента обаче той изпитва трудности да упражнява ефективен морски контрол предвид загубата на своя флагман "Москва", на значителна част от бойните самолети на морската авиация и контрола над Змийския остров.

От британското разузнаване допълват, че към момента ограничената ефективност на черноморския флот подкопава цялостната стратегия на Русия за инвазия, отчасти защото заплаха за Одеса до голяма степен вече е неутрализирана. Това означава, че Украйна може да отклони ресурси, за да притисне руските сухопътни сили на други места по фронтовата линия.

ISW: Отстъплението на Русия не е край на блокадата на Черно море

ISW: Отстъплението на Русия не е край на блокадата на Черно море

Русия отговори с две ракети по Одеса