Украинският флаг беше издигнат отново на Змийския остров в Черно море. Това обяви днес украински военен говорител, цитиран от "Ройтерс".

Това се случва, след като миналата седмица руските войски се изтеглиха от стратегическия остров.

Територията (Змийския остров) е върната под юрисдикцията на Украйна, заяви на пресконференция Наталия Хуменюк, говорител на южното военно командване на Украйна.

В края на юни началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, написа в Туитър: "БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа".

Впоследствие руското министерство на отбраната потвърди, че руските въоръжени сили са се изтеглили от острова.

Украйна обвинява Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров

Украйна обвинява Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров

Атаката става ден след като Русия изтегли войските си

Ведомството определи маневрата като "жест на добра воля" и подчерта, че това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна.

Ден по-късно Украйна обвини руската армия, че е атакувала Змийския остров с фосфорни бомби.

Още от началото на руската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров
Обновена

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров

Москва потвърди, че руските сили са се изтеглили от стратегическия авантпост в Черно море

Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда, че е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент в руската война.