Украинските военни запазват оперативна тишина и не разкриват никакви допълнителни подробности за контраофанзивата към 31 август. Украинското южно оперативно командване заяви, че украинските сили продължават да прекъсват руските наземни комуникационни линии и се насочват към укрепени постове и складове за боеприпаси навсякъде в Херсонска област, съобщава Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневния си анализ.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че украинските сили са унищожили два неуточнени командни пункта, два склада за боеприпаси, противовъздушна система, радарна станция и други зони на концентрация на руски военен персонал.

Украински официални лица потвърдиха удара върху четири склада за боеприпаси в Башчански, Бериславски, Каховски и Херсонски райони на 30 август, а ISW по-рано съобщи за кадри в социалните медии на експлозии в някои от тези райони.

Украинските сили продължиха да нанасят удари по руската военна техника и инфраструктура северозападно и южно от град Херсон на 31 август.

Украйна проиграла със САЩ стратегията си за контранастъпление

Украйна проиграла със САЩ стратегията си за контранастъпление

Длъжностни лица твърдят, че украинските и руските сили се доближават до равновесие

Руски военни блогъри предоставят непроверими информации на украинския напредък в Херсонска област. Те до голяма степен са единни, че боевете продължават около пет района: източно от Високополя на границата на Херсонска и Днепропетровска области в посока Нова Каховка; близо до Елхино и Архангелское до река Ингулец; близо до украинския плацдарм над река Ингулец; близо до Благодатное на около 40 км източно от град Николаев; и на север и северозапад от град Херсон.

Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки по оста Изюм-Словянск или към Сиверск на 31 август и са продължили редовни модели на въздушни и артилерийски удари в тези райони. 

Руските сили продължават наземните атаки южно от Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да настъпят в посока Весела Долина (5 км югоизточно от Бахмут), Зайцево (8 км югоизточно от Бахмут) и Майорск (около 20 км югозападно от Бахмут в покрайнините на Горловка). Съобщава се, че руските войски, включително елементи от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", продължават да се бият за поемане на 13 километра югозападно от Бахмут. Руски източници също така посочиха, че руските войски се бият североизточно от Бахмут близо до територията на гипсовия завод Кнауф в югоизточната част на Соледар.

Руските сили са провели серия от наземни атаки по западните покрайнини на град Донецк. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили настъпателни операции към Первомайское (на около 11 км северозападно от покрайнините на град Донецк), Крансогоровка (11 км западно от покрайнините на град Донецк), Маринка (директно в западните покрайнини на град Донецк) и Победа (точно южно от Маринка по пътя Въгледар-Маринка). Руски източници съобщиха, че 11-ти полк на Донецката народна република (ДНР) се бие в района на Пески-Первомайское, като вероятно се стреми да изтласка фронтовата линия по-на запад от град Донецк. Руските войски също продължават усилията си да настъпят към Авдеевка под прикритието на артилерийския огън. Руските сили не са извършили никакви потвърдени наземни атаки югозападно от град Донецк и продължиха да обстрелват украински позиции между град Донецк и границата на Запорожка област.

Руски и украински източници отново си размениха обвинения за обстрел и удари срещу Енергодар и на 31 август. Спонсорирани от Кремъл източници твърдяха, че украинските сили са извършили удар с безпилотен летателен апарат (БЛА) по сградата на градския съвет на Енергодар, а украински официални лица заявиха, че руските сили обстреляха сградата в опит да обвинят украинските сили преди посещението на МААЕ.

Окупационните власти в Запорожка област бавят мисията на МААЕ

Окупационните власти в Запорожка област бавят мисията на МААЕ

Руската страна е предлагала мисията да тръгне от окупираните територии

Освен това руските власти използват началото на новата учебна година, за да ескалират усилията за институционализиране на заличаването на украинската идентичност. Руските власти продължиха да разпространяват руски образователни материали в училищата в окупираните райони на Украйна. Подкрепяните от Русия власти от Севастопол пристигнаха в Старобилск, Луганска област, за да доставят раници и официални държавни символи на Руската федерация на местните училища. Назначеният от Русия глава на Крим, Сергей Аксьонов, по подобен начин призова педагозите в Крим да засилят патриотичните програми в кримските училища, по-специално да учат децата за решението на руския президент Владимир Путин да проведе "специална военна операция" в Украйна. Украинското издание "Страна" съобщи, че първият урок, който ще се преподава в училищата в окупираните Донецка и Луганска области, е ориентиран към статията на Путин за "Историческото единство на руснаци и украинци", неговите речи за признаването на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), и началото на "специалната военна операция." В тези речи Путин отхвърли легитимността на украинската идентичност, заявявайки, че тя "е изцяло продукт на съветската епоха. .. оформена върху земите на историческа Русия." Той също така многократно заявява, че Украйна е част от Русия и не може да бъде държава сама по себе си. Явната връзка между наложените от Русия учебни програми в украинските училища и тези речи и писания е част от усилията за заличаване на украинската идентичност в окупираните от Русия части на Украйна чрез образователен контрол.

Центрове за културна асимилация на украинци подготвя Кремъл

Центрове за културна асимилация на украинци подготвя Кремъл

Вероятно това е част от продължителна кампания за русифициране на Украйна