Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточняват.

Леонид Кучма: Третата световна започва, ако украинците спрат да се съпротивляват

Леонид Кучма: Третата световна започва, ако украинците спрат да се съпротивляват

Путин ни нападна, защото не вярваше, че някой ще го накаже за това

Баринов твърди, че съществува риск етническите малцинства в Русия да образуват анклави, които ще изострят етническата престъпност в Русия, и че "центровете за адаптация" биха били ефективен инструмент за поддържане на стабилността на мигрантските общности.

Руското издание "Вот Так" публикува изявления на руския експерт по миграция Александър Верховски, че подобни програми трябва да се структурират като нещо средно между бежански лагери и центрове за професионално обучение на мигранти. Верховски също така отбелязва, че над 3,5 млн. разселени украинци са влезли в Русия от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари. Много от разселените украинци в Русия не са там доброволно, а руското правителство принудително е прехвърлило поне 1000 деца от Мариупол в Русия. Насилственото прехвърляне на деца от една група в друга "с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група" е нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Създаването на т.нар. програми за социална адаптация в Русия би добавило социално измерение към правните рамки, чрез които Путин вероятно се опитва насилствено да асимилира украинците в културно отношение в Руската федерация. ISW се позовава и на заявка, дадена от Дмитрий Медведев, че започва работа по законопроект за условията за влизане, излизане и пребиваване в Русия на чужденци. Указите на Путин и законопроектът, за който споменава Медведев, вероятно имат за цел да създадат условия за мигрантите от Украйна да останат в Русия за постоянно, като по този начин по същество формират гръбнака на продължителна кампания за прехвърляне на население между Украйна и Русия с цел русифициране на Украйна. Програмите в т.нар. центрове за адаптация вероятно ще служат като форма на културно препрограмиране с цел заличаване на украинската културна идентичност на разселените украинци, избягали в Русия или са били депортирани от руските власти.

Русия заклейми твърдения на САЩ за филтрационни лагери в ДНР като "пореден фейк"

Русия заклейми твърдения на САЩ за филтрационни лагери в ДНР като "пореден фейк"

Целта била дискредитиране на руската специална военна операция