Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потегли от Киев за Запорожката АЕЦ, за да оцени ситуацията в централата и да установи постоянно присъствие там, съобщиха от украинската компания "Енергоатом", цитирани от Руската служба на Би Би Си.

"След шест месеца усилия най-накрая тръгваме. МААЕ отива в Запорожката АЕЦ. Както знаете, имаме много важна задача там - да оценим ситуацията и да помогнем за стабилизирането й, доколкото е възможно", каза директорът на МААЕ Рафаел Гроси на брифинг преди да отпътува от Киев.

Според него мисията планира да остане в централата няколко дни и да разговаря с персонала, както и да създаде постоянно представителство в атомната електроцентрала.

Според ръководителя на МААЕ мисията е получила гаранции за сигурност както от Украйна, така и от Русия: "Ние се насочваме към зоната на военни действия, към окупираните територии. Това изисква ясни гаранции не само от Русия, но и от Украйна. Имахме възможност да получим тези гаранции." .

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от началото на март. Според "Енергоатом" руските военни са поставили военна техника в централата. Това се потвърждава и от персонала, работещ там, според Би Би Си.

През последния месец станцията редовно е обект на обстрел, в който украинската и руската страна се обвиняват взаимно.

Град Енергодар, съседен на Запорожката атомна електроцентрала, е също постоянен обект на обстрели, а паниката сред местното население расте, тъй като руските военни не им позволяват да напуснат, каза кметът на града Дмитрий Орлов пред Радио "Свобода".

Според неговите оценки Енергодар, където преди войната са живели 53 хиляди души, е напуснат от около половината от жителите му. Повечето от служителите на Запорожката АЕЦ все още живеят там.

Украйна решена мисията на МААЕ да стигне до Запорожката АЕЦ

Украйна решена мисията на МААЕ да стигне до Запорожката АЕЦ

Отново Киев обвини Русия в провокации на опасно място