Украйна ще направи всичко възможно мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да пристигне в Запорожката АЕЦ, докато Русия продължава обстрелба по маршрутите, по които трябва да се движат представителите на мисията. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

"Представители на МААЕ вече пристигнаха у нас и ще посетят Запорожката атомна електроцентрала. Това е важна мисия и ние правим всичко възможно тя да бъде безопасна и да работи на пълен капацитет. За съжаление, Русия не прекратява провокациите именно в онези посоки, откъдето трябва да пристигне мисията на гарата. Но се надявам, че мисията на МААЕ ще може да започне своята работа", каза той. 

Той добави, че обстановката в АЕЦ и в Енергодар, в околните райони е изключително застрашителна.

Украйна очаква от МААЕ не само проучване, но и демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Украйна очаква от МААЕ не само проучване, но и демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

След пристигането на мисията в Украйна бяха изложени редица искания

"Окупаторите не напускат централата, продължават обстрелите и не изнасят оръжията и боеприпасите си от територията на АЕЦ. Те плашат персонала на завода ни. Рискът от радиационна катастрофа поради руските действия не намалява нито за час", отбеляза президентът.

Както беше съобщено, представители на МААЕ пристигнаха в Киев и президентът Зеленски се срещна с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, който ще ръководи мисията на агенцията в Запорожката АЕЦ.

Междувременно ръководителят на кабинета на президента Андрий Йермак отбеляза, че днес Руската федерация е симулирала бойни действия в Енергодар, обстрелвайки територията близо до Запорожката атомна електроцентрала, за да попречи на посещението на мисията на МААЕ.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на Запорожката АЕЦ

Не са засегнати критични обекти и агрегати