Украйна очаква мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не само да проучи ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), но и да постави изискванията относно демилитаризацията на района около и вътре в централата.

Това изявление направи украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата си с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, съобщи "Укринформ".

Президентът заяви, че след като руските войски са превзели Запорожката АЕЦ в Украйна, съществуват високи рискове, свързани с експлозии, прекъсвания в работата на ядрените реактори и изключване на енергоблоковете на Запорожката АЕЦ от украинската електрическа мрежа.

Русия обвини Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ

Русия обвини Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ

Украинските сили преднамерено извършвали обстрел до Запорожката АЕЦ

Зеленски спомена и проблемите, свързани с отоплителния сезон за украинските граждани и глобалната заплаха, свързана с определени ядрени рискове.

Според него, украинската страна иска мисията на МААЕ да положи всички усилия, за да избегне всички заплахи.

Зеленски отбеляза, че за Украйна е важно МААЕ и ООН да поставят исканията, за да се гарантира, че демилитаризираната зона е създадена вътре и около Запорожката АЕЦ, руските военни да напуснат централата и Украйна да поеме контрола над централата.

Припомняме, че мисията на МААЕ, ръководена от генералния директор Рафаел Мариано Гроси, пристигна в Киев преди планираното посещение в Запорожката АЕЦ.

Спрямо МААЕ и ядреното разоръжаване Русия прилагала ирански тактики

Спрямо МААЕ и ядреното разоръжаване Русия прилагала ирански тактики

Русия блокира по същия начин и работата на конференцията на ООН за ядреното разоръжаване

Русия обеща да осигури достъп на мисията до централата, като на свой ред отправи обвинения към Украйна. 

Украинските сили преднамерено се опитват да саботират посещението в Запорожката атомна електроцентрала. Това твърдят проруските власти на Енергодар.

Назначената от Русия военно-цивилна администрация на града съобщи в "Телеграм", че украинските войски за пореден път са открили огън с голямокалибрена артилерия в непосредствена близост до атомната електроцентрала, като са нанесли две поражения до сградата за съхранение на отработено ядрено гориво.

Посочва се, че обстрелът продължава.

МААЕ иска да посети Запорожката АЕЦ преди 5 септември

МААЕ иска да посети Запорожката АЕЦ преди 5 септември

Така се съчетават 2 проверки