Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се готви за мисия и иска да посети Запорожката атомна електроцентрала в Украйна преди 5 септември, съобщи Bloomberg.

Инспекцията беше насрочена преди избухването на войната преди шест месеца и щеше да бъде първата оценка на безопасността на Запорожие от 16 години, казаха служители.

Целта е да се комбинират 2 проверки. 

Шефът на МААЕ оглавява лично мисия в Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ оглавява лично мисия в Запорожката АЕЦ

Мисията трябва да се осъществи "до дни"

Постоянната мисия на МААЕ и ООН в Запорожката атомна електроцентрала трябва да включва както специалисти по ядрена енергетика, така и военни експерти с изключение на представители на Руската федерация. Това подчерта министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко.

Според министъра, съвместната мисия може да започне работа още през септември, но трябва да пристигне в централата през територията на Украйна.

Галушченко също подчерта, че въпреки заплахите на Русия технически е доста трудно да се изключи АЕЦ от украинската енергийна мрежа, но ако това се случи, това може да е първата стъпка към ядрена катастрофа в Европа.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От 4 март той е превзет от руските военни, нашествениците разполагат военна техника и боеприпаси на територията на завода, обстрелвайки околностите.

Европейският съюз осъжда военните действия на Русия около Запорожката АЕЦ и призовава държавата-агресор незабавно да предаде контрола върху централата на Украйна.

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Зеленски не вижда пречки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Сред най-важните му срещи бяха разговорите с генералния секретар на ООН Гутериш и президента на Турция Ердоган

Припомняме, че ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза преди дни, че планира лично да оглави мисията и че такова посещение трябва да се осъществи "в рамките на дни, а не седмици".

Гроси не уточни как инспекторите на МААЕ смятат да стигнат до станцията - през територията, контролирана от Украйна, или през райони, окупирани от руската армия. Той подчерта, че този въпрос трябва да бъде "оставен настрани", тъй като настоящата ситуация изисква незабавно решение.

Ръководителят на МААЕ каза, че организацията възнамерява да оцени общото състояние на централата, целостта и изправността на нейните системи за сигурност, както и електрозахранването. Инспекторите също така биха искали да разговарят както с украинския персонал на обекта, така и с присъстващите там руснаци и да установят постоянно присъствие в атомната централа.

Миналата седмица Владимир Путин обсъди ситуацията в АЕЦ с френския президент Еманюел Макрон. Според пресслужбата на Кремъл страните "отбелязаха важността на изпращането на мисия на МААЕ в атомната електроцентрала възможно най-скоро, която да може да оцени реалната ситуация на място".

Руски войски контролират най-голямата атомна електроцентрала в Европа още от месец март. Централата периодично попада под обстрели, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Съгласно данни, които BBC успя да потвърди, в централата има разположена руска военна техника.

Макрон: Путин е съгласен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Макрон: Путин е съгласен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Руският президент е разговарял с френския си колега

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Засега няма опасност за самата централа

Междувременно днес украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява украинските атомни електроцентрали съобщи, че в четвъртък на два пъти е била изключена последната линия, свързваща окупираната от руската армия Запорожка АЕЦ с украинската енергийна система. Три други линии, според държавната компания, преди това са били изключени поради действията на руските войски.

"В резултат два работещи енергоблока на станцията бяха изключени от мрежата. Така действията на нашествениците доведоха до пълното изключване на АЕЦ от електропреносната ни мрежа - първото в историята на централата", твърдят от "Енергоатом".

В четвъртък стана известно, че в Херсонска област, която се намира под контрола на руската армия и в окупираните части на Запорожие са напълно прекъснати електричеството и водоснабдяването. По-специално токът е спрял в Мелитопол, Херсон и Нова Каховка, според представители на местните окупационни администрации.

"Няма електричество в Херсон и в някои населени места в региона. Водоснабдяването и мобилните комуникации са частично прекъснати", съобщава "Интерфакс", позовавайки се на свой източник.

Според окупационните власти след няколко часа комуналните услуги са били до голяма степен възстановени, включително електроснабдяването,

Заради спирането на Запорожката АЕЦ от украинската електропреносна мрежа някои болници на окупираните от Русия територии са останали без ток и не могат да работят нормално, съобщи министърът на здравеопазването на Украйна Виктор Ляшко.

Днес по-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ".