Украинците трябва да мислят само за това как да спечелят войната. Това заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

Той направи редовния преглед на срещите си през изминалия ден.

Сред най-важните бяха разговорите с генералния секретар на ООН Гутериш и президента на Турция Ердоган.

Зеленски открои няколко основни неща.

По думите му, няма обективни пречки мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да не стигне до Запорожката АЕЦ. Според него, тя може да стигне до завода много бързо и доста безопасно по законен начин. 

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Украинският лидер обсъди с Антониу Гутериш "ядрения шантаж" на Русия

Зеленски настоя Русия незабавно и безусловно да допусне представители на МААЕ в централата, както и да изтегли войските си от територията на централата. Светът има силата да гарантира това, заяви той. Ако не гарантира това, можем просто да изхвърлим целия корпус от международни документи за ядрена и радиационна безопасност на боклука. Русия руши този международен ред, счита той.

Втората изключително важна точка от преговорите са украинските военнопленници, държани от Руската федерация, открои Зеленски.

Призовах господин генералния секретар да използва всички възможности на ООН, за да осигури спазването от Русия на всички норми на международното право по отношение на военнопленниците. Обсъдихме изпращането на мисия за установяване на фактите в Оленивка. Пълната истина за тази руска терористична атака трябва и ще бъде установена, закани се Зеленски.

Москва: Украйна подготвя "резонансна провокация" в Запорожка АЕЦ по време на посещението на Гутериш
Обновена

Москва: Украйна подготвя "резонансна провокация" в Запорожка АЕЦ по време на посещението на Гутериш

Украйна разполагала специализирани части

Разбира се, говорихме за инициативата за износ на зърно. Резултатът е налице - и не само за Украйна, но и за света, тъй като се усеща, че тежестта на световната хранителна криза намалява.

Следователно има голяма нужда от повече сигурност, по-голям обем на износа, повече кораби, които могат да доставят украинска храна от нашите пристанища, каза той.

Турция ще помага на Украйна да възстанови инфраструктурата си след войната

Турция ще помага на Украйна да възстанови инфраструктурата си след войната

Двете страни подписаха меморандум за разбирателство

Днес проведох много съществени преговори по много теми с президента на Турция Ердоган. Благодарен съм на Турция за желанието ѝ да поеме реконструкцията на Харков и Харковска област. Това е мисия за една наистина силна държава. Днес беше направена първата стъпка - беше подписано споразумение за инфраструктура, отчете Зеленски.

Призовах както президента и генералния секретар да изразят възможно най-строга позиция по отношение на планираните от Русия псевдореферендуми в окупираната територия. Всеки псевдореферендум ще бъде шамар за международната общност.

Зеленски припомни и изключително тежката нощ в Харков заради ракетните удари, при които повече от десет души загинаха. Отново са били обстрелвани Николаев и Запорожие.

19 загинали и над 40 ранени при ударите в Харков и Красноград

19 загинали и над 40 ранени при ударите в Харков и Красноград

Украйна обяви руските действия за терористична атака

Руската армия изразходва огромни средства, за да превземе поне още един километър в Донбас. Руски официални лица повтарят заплахи към Одеса и други градове на Украйна. Виждаме какво се случва в Запорожката АЕЦ. Виждаме какво се случи в Оленовка, каза той.