Украйна и Турция подписаха меморандум за разбирателство за възстановяване на инфраструктурата, разрушена от войната, съобщава "Интерфакс".

Документът е бил подписан в Лвов от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция е наш стратегически съюзник. Благодарни сме на своите турски партньори за тяхната готовност да сътрудничат за възстановяването на разрушената от Русия инфраструктура. Турският бизнес има богат опит в строителството на пътища и мостове, по-специално мостовете в Запорожието и Кременчук, и се утвърди като надежден партньор. Затова очакваме съвсем скоро да достигнем до конкретни практически резултати", заяви Кубраков.

Украйна се нуждае от десетилетие да възстанови пристанищата си

Украйна се нуждае от десетилетие да възстанови пристанищата си

Застрашен е износът на зърно

Предвижда се турските държавни и бизнес структури да разработят конкретни реставрационни проекти, както и да предоставят консултантска и техническа помощ.

Като първи проект се разглежда възстановяването на моста в село Романовка, Киевска област, свързващ градовете Буча и Ирпин със столицата.

В близко бъдеще ще бъде създадена съвместна украинско-турска работна група по въпросите за възстановяването, в рамките на която ще бъдат разработени механизми за привличане на турски инвестиции в конкретни проекти, посочват от пресслужбата на Зеленски.

Над 10 млрд. щ.д. са щетите по инфраструктурата в Украйна

Над 10 млрд. щ.д. са щетите по инфраструктурата в Украйна

Ние със сигурност ще победим и всичко ще отстраним