Най-малко 17 цивилни са били убити при руските ракетни удари късно през нощта и рано сутринта по украинския град Харков. Още двама цивилни са загинали в град Красноград. Повече от 40 са ранените. 

Това съобщи началникът на регионалната военна администрация на Харков Олег Синегубов в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"През деня спасителите разглобяваха разрушените къщи. За съжаление изпод развалините бяха извадени още седем тела на жертви. Така към момента в Харков са убити седемнадесет цивилни, включително момче, родено през 2009 г. Четиридесет и двама цивилни са ранени", пише Синегубов.

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Поредно нападение само за този месец

Семейна двойка е сред убитите в дома им в Красноград. 12-годишната им дъщеря е тежко ранена. Съобщава се за още двама ранени в града.

Синегубов нарече масираните ракетни удари на Русия по Харков и Красноград терористична атака и нарушение на всички съществуващи правила за водене на война.

"Руските терористи умишлено са обстрелвали с ракети жилищни сгради", подчерта Синегубов.

Според говорителя на областната прокуратура на Харков Дмитро Чубенко четирима цивилни са били убити и 22 ранени в Слобидски район на Харков, 13 убити и 20 ранени в Салтивски район на Харков, двама убити и трима ранени в Красноград.

Припомняме, че това са поредни удари само в Харков за последните дни. Около 21:30 часа на 17 август 2022 г. при удари бяха убити 12 цивилни.

Около 05:00 сутринта на 18 август 2022 г. руските войски нанесоха ракетен удар по Слобидски район на Харков. Две ракети С-300 удариха трамвайно депо, нанасяйки щети на ремонтна работилница и общежитие. Към 15:00 часа се съобщава за трима убити цивилни.

Руски ракетен удар "събуди" Харков

Руски ракетен удар "събуди" Харков

Продължават боевете в Донбас

Русия нанесе ракетен удар и по град Красноград. Над 10 самостоятелни къщи са повредени, а някои са разрушени. Съобщава се за двама убити и двама ранени.