В резултат на руската ракетна атака срещу украинския Харков са загинали шестима души, а други 16 са били ранени. Това съобщи началникът на Регионалната военна администрация Олег Синегубов, цитиран от "Укринформ".

"За съжаление, броят на убитите и ранените при обстрел на Салтивка се увеличи: шестима души загинаха, 16 бяха ранени", написа той в Telegram.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също реагира на нападението.

"Когато чуете за квартал Салтивка в Харков, отново става дума за болка. Болка за цяла Украйна. Болка за Харков. Ракетна атака. Сградата на общежитието е напълно разрушена. Проверяваме точния брой жертви. Подла и цинична атака срещу цивилни, която няма оправдание и демонстрира безсилието на агресора. Ние няма да простим, ще отмъстим за това", написа Зеленски в Telegram.

По-рано кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че нападението е станало в близост до жилищна сграда. По-късно той уточни, че в резултат на обстрела е възникнал голям пожар в жилищния блок, като са загинали трима души.

Руски ракетен удар "събуди" Харков

Руски ракетен удар "събуди" Харков

Продължават боевете в Донбас

Припомняме, че на 16 август руски ракетен удар "събуди" Харков.  Обстрелвани бяха пет от деветте района на Харков. Според Терехов отдавна не е имало такъв интензитет на ракетни атаки срещу града.

След полунощ на 16 август в почти всички региони на Украйна няколко пъти прозвучаха сигнали за въздушна тревога, а в Запорожие се чуха и експлозии.

Това бе поредна атака там за месеца. 

Харков и населените райони на региона страдат от руски обстрел почти ежедневно.

На 7 август Харковската областна прокуратура съобщи, че повече от 1000 цивилни, включително 50 деца, са били убити в региона поради руска агресия, докато двойно повече са били ранени.

Пореден обстрел на Харков

Пореден обстрел на Харков

Няма загинали и ранени

Украинските военни предупредиха, че се очаква масиран обстрел по всички райони на страната.