Общо 43 кораба са плавали през "зърнените коридори" от 1 август 2022 г. насам. Това са съобщили от Министерството на националната отбрана на Турция, цитирани от Анадолската агенция.

"Общо 43 кораба са отплавали от 1 август 2022 г., като 25 от тях са напуснали украинските пристанища. Общо 18 кораба са влезли в украинските пристанища за превоз на зърно. Повече от 622 000 тона зърно бяха изпратени от украинските пристанища", се посочва в съобщението.

Според министерството, първият кораб RAZONI, плаващ под флага на Сиера Леоне, е напуснал пристанище Одеса на 1 август 2022 г.

Всеки кораб, плаващ към или от украинските пристанища, е инспектиран от Съвместния координационен център в Истанбул.

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни

На 18 август 2022 г. корабът за насипни товари I MARIA, натоварен с 33 000 тона царевица, напусна пристанище Черноморск. Корабът плава към Северна Африка. След няколко дни ще стигне до Египет.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул Украйна и Русия подписаха отделни документи с ООН и Турция за създаването на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южен.

Заради войната в Украйна руският флот блокира черноморските пристанища и направи износа невъзможен. Това, от своя страна, създаде предпоставки за продоволствена криза.

Нови четири кораба със зърно отплаваха от Украйна

Нови четири кораба със зърно отплаваха от Украйна

Те са потеглили от Черноморск и Одеса