Общо 24 кораба, превозващи повече от 600 000 тона селскостопански продукти, вече са напуснали украинските пристанища към 17 август като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни.

Това съобщиха от Министерството на инфраструктурата на Украйна, цитирани от "Укринформ".

"Като цяло, като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни, 24 кораба вече са отпътували от украинските пристанища. На борда им има повече от 600 000 тона селскостопански продукти", се казва в доклада.

Нови четири кораба със зърно отплаваха от Украйна

Нови четири кораба със зърно отплаваха от Украйна

Те са потеглили от Черноморск и Одеса

Министерството каза, че тази сутрин корабът Petrel S е напуснал Черноморск, а корабите Sara и Efe са тръгнали от пристанище Одеса. Те превозват повече от 33 000 тона селскостопанска продукция.

То също така припомни, че най-големият керван от пет кораба, превозващ почти 110 000 тона зърно, напусна деблокирани украински пристанища на 16 август. Вчера общо пет кораба, натоварени с царевица и пшеница, отплаваха от Черноморск и Южний.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул Украйна и Русия подписаха отделни документи с ООН и Турция за създаването на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южен.

Първият кораб със зърно тръгва от Одеса

Първият кораб със зърно тръгва от Одеса

Корабът Razoni е натоварен с царевица и ще пътува за Ливан

Заради войната в Украйна руският флот блокира черноморските пристанища и направи износа невъзможен. Това, от своя страна, създаде предпоставки за продоволствена криза.