Още пет кораба, натоварени с царевица и пшеница, са напуснали украинските пристанища, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на турското министерство на отбраната.

Три от тях са отплавали от Черноморск и два от Южний, съгласно споразумение за износ на зърно с посредничеството на ООН.

От турското ведомство допълват, че още четири кораба, пътуващи за Украйна, трябва да бъдат проверени днес от съвместния координационен център, създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН в Истанбул.

Нови два кораба със зърно отплаваха от Украйна

Нови два кораба със зърно отплаваха от Украйна

Така общият брой на корабите, които напускат страната съгласно сделка с посредничеството на ООН достигна 14

Един от корабите, отплавали днес, е Brave Commander, който превозва първия товар с хуманитарна хранителна помощ от Украйна за Африка след руската инвазия.

По-рано днес украинският заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков заяви, че страната може да изнесе три милиона тона зърно през септември.

През юли бе подписано споразумение за зърнените коридори, което позволи да бъдат възобновени доставките на зърно до световните пазари. Заради войната в Украйна руският флот блокира черноморските пристанища и направи износа невъзможен. Това, от своя страна, създаде предпоставки за продоволствена криза.

Първият кораб с украинско зърно ще бъде разтоварен в Турция

Първият кораб с украинско зърно ще бъде разтоварен в Турция

Ливан се отказа заради влошеното му качество