Първият кораб в съответствие със споразуменията за доставка на зърно през Черно море, се очаква да отплава в този час от пристанището на Одеса.

Корабът Razoni е натоварен с царевица и ще пътува за Ливан. Това съобщи Министерството на националната отбрана на Турция в понеделник, 1 август, цитиран от Анадолската агенция.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков публикува във фейсбук профила си и снимки на кораба на пристанището.

Споразумението за износ на зърно от Украйна беше постигнато в резултат на разговорите между министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и министрите и съответните страни Украйна и Русия, под опеката на ООН. След подписването му в Истанбул заработи и Съвместен координационен център.

След този първи кораб, който ще извършва превози в рамките на Инициативата за сигурни превози на зърно и храни от украинските пристанища се планира други кораби да плават в рамките на установените коридори и процедури, заявяват от Министерството на отбраната.

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

68 кораба с над 1 милион тона товари очакват да тръгнат от Украйна

Има и заявки за пристигащи кораби