В момента в украинските пристанища има 68 кораба, превозващи 1,2 милиона тона товари, съобщи Администрацията на украинските морски пристанища. Две трети от всички товари са храни, които се очаквани по целия свят, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В трюмовете на корабите, очакващи изход от пристанищата, са натоварени 480 хиляди тона пшеница, масло и царевица. Други 1 милион тона зърно се съхраняват в зърнени терминали и складове в украинските пристанища.

"В пристанищата в района на Одеса чакат още 16 кораба. Това са корабите, които са блокирани от началото на руската инвазия. Успоредно с това получаваме заявки за пристигането на нови кораби за товарене селскостопански продукти", каза Олексий Востриков, ръководител на Администрацията на украинските морски пристанища.

Първият кораб с украинско зърно, който напусна пристанището на Одеса на 1 август, ще пристигне в Истанбул във вторник вечерта, 2 август. Това съобщи представителят на Турция в Съвместния координационен център в Истанбул.

По думите му корабът върви по планирания курс. Корабът плава към пристанището Триполи в Ливан, превозвайки 26 000 тона украинска царевица на борда си.

Споразумението за износ на зърно от Украйна беше постигнато в резултат на разговорите между министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и министрите и съответните страни Украйна и Русия, под опеката на ООН. След подписването му в Истанбул заработи и Съвместен координационен център.

След този първи кораб, който ще извършва превози в рамките на Инициативата за сигурни превози на зърно и храни от украинските пристанища се планира други кораби да плават в рамките на установените коридори и процедури, заявяват от Министерството на отбраната.

Зеленски по повод износа на зърно: Прекалено е рано да се празнува

Зеленски по повод износа на зърно: Прекалено е рано да се празнува

Международната общност приветства отплаването на първия кораб от Одеса, с 26 000 тона