ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след срещата си в Лвов с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че двамата са обсъдили споразумение с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на влошаващата се световна продоволствена криза, и са се обединили около мнението, че координирането на усилията по него за гарантиране на украинския износ трябва да продължи.

"Особено внимание беше отделено на темата за ядрения шантаж на Русия в Запорожката АЕЦ. Този умишлен терор от страна на агресора може да има катастрофални последици за целия свят", написа Зеленски в "Телеграм".

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Русия отхвърли предложението на ООН за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Това излагало централата на по-голям риск, според Москва

"Следователно ООН трябва да гарантира сигурността на този стратегически обект, неговата демилитаризация и пълното му освобождаване от руските войски", настоя още той.

Киев обвинява Москва, че използва атомната централа като щит, от който обстрелва украински цели, след като я превзе през март. От своя страна, Москва твърди, че Украйна е тази, която обстрелва съоръжението.

По-рано днес говорителят на Министерството на отбраната на Русия предупреди за "готвена от Украйна резонансна провокация" за да бъде обвинена Русия в предизвикване на "техногенна ядрена авария" и визира разполагането на специализирани украински военни части и оборудване в районите около централата под украински контрол, а Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция в случай на действителна ядрена авария.

Прозрачност и контрол връщат Запорожката АЕЦ към нормалността

Прозрачност и контрол връщат Запорожката АЕЦ към нормалността

Това се казва в последното обръщение към нацията на президента на Украйна Володимир Зеленски

В днешната си публикация в "Телеграм" украинският лидер добави относно проведената среща с Гутериш, че е постигнато съгласие за продължаване на координирането на изпълнението на инициативата за износ на зърно.

"Обсъдихме и възможните насоки за нейното развитие, въпроса за незаконното и принудително депортиране на украинци, освобождаването на наши военнослужещи и медици в плен", допълни той.

Съгласно рамковото споразумение от 22 юли, сключено с посредничеството на Турция и ООН, в началото на август Украйна успя да възобнови износа от своите черноморски пристанища, който беше блокиран в продължение на пет месеца след инвазията на Русия на 24 февруари.

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни