Само абсолютната прозрачност и контролираната обстановка в и около Запорожката АЕЦ може да гарантира връщане към нормалната ядрена безопасност. Това се казва в последното обръщение към нацията на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитирано от "Укринформ".

Той съобщи, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вече е пристигнал в Украйна. Ще работим, за да получим необходимите резултати за Украйна, заяви Зеленски.

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Той настоява за демилитаризация на централата

По думите му, украинските дипломати, ядрени учени и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са в постоянна връзка, сега работят по изпращането на мисията на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала.

Само абсолютната прозрачност и контролираната ситуация в и около АЕЦ може да гарантира постепенно връщане към нормалната ядрена безопасност за украинската държава, за международната общност и за МААЕ, декларира държавният глава.

По думите му, руската армия трябва да се изтегли от територията на АЕЦ и всички съседни райони и да изнесе бойната си техника от централата. Това трябва да стане безусловно и възможно най-скоро. Украйна е готова да осигури надлежния контрол на МААЕ и съответната мисия да бъде изпратена в завода в Запорожие по законен начин, много бързо и възможно най-ефективно.

Днес направих много важно обръщение към университетските общности, журналистите и политическите среди на Чили и Латинска Америка като цяло. Това не е лесна насока на външната политика - много неща там правим сега практически от нулата. Ние работим не само на политическо ниво, но и установяваме връзки директно с обществата на страните от този регион.

Зеленски убеден, че Русия не иска мир

Зеленски убеден, че Русия не иска мир

Вижда руснаците като по-лоши от обикновените терористи

Призовах чилийците и всички свободолюбиви хора в Латинска Америка да разпространяват истината за войната на Русия срещу страната ни и да подкрепят политиката на санкции, насочена към това терористичната държава да плати възможно най-високата цена за терора, каза още той.

Вечерта подписах нови укази за награждаване на нашите войници. 230 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна бяха наградени с държавни награди, 43 от които посмъртно. Също така 24 служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна бяха наградени с държавни награди.

Всички наши войници - нашата армия, нашето разузнаване, граничарите, Националната гвардия, СБУ и всички, които участват в защитата на държавата и народа ни, правят всичко възможно да се борят с руските терористи и да ги изтласкат от украинската земя.

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Поредно нападение само за този месец

Районът на Авдиевка, района на Бахмут, Харковска област и някои други региони са регионите, където в момента се водят най-трудните боеве. Благодарен съм на всички, които издържат на това напрежение, които защитават позиции и помагат на нашите войници.

В Запорожка област, в някои райони на юг на страната, руските войски се опитват да подобрят положението си, но стратегически това е безнадеждно за тях, каза още той.