Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че присъствието на руски войски в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) представлява значителна заплаха за света и призова за Пи допускане на специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в нея.

Това заяви той по време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

"Превземането на Запорожката атомна електроцентрала от руските сили представлява сериозна заплаха за безопасността и сигурността на тези съоръжения, повишава риска от ядрена авария или инцидент и застрашава населението на Украйна, на съседните страни и международната общност. Спешно е да се разреши инспекцията от Международната агенция за атомна енергия и да се гарантира изтеглянето на всички руски сили", каза Столтенберг.

Русия не разбира защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ

Русия не разбира защо експерти на МААЕ още не са посетили Запорожката АЕЦ

Изглежда, че никой не бързал да разреши заплахата

Той добави още, че международната общност трябва да застане единна в противопоставянето на непровокираната агресия на Русия.

"Важно е всички ние да предприемем стъпки, за да убедим Русия да прекрати тази война", каза Столтенберг.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова инспекторите на МААЕ да получат достъп до Запорожката АЕЦ.

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа

Припомняме, че Русия също коментира темата. Властите в Москва не разбират какво пречи на делегацията на МААЕ да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. 

Тя подчерта, че сложната ситуация в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещение в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да разреши заплахите на площадката на централата.

Захарова предупреди, че "особено безпокойство предизвиква режимът в Киев и контролираните от него въоръжени формирования, които се преструват, че не разбират какъв е залогът и продължават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ".

Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново