От администрацията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш съобщиха, че той планира да посети Лвов в четвъртък, за да проведе там среща с украинския президент Володимир Зеленски и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

"Генералният секретар ще посети Лвов в четвъртък по покана на украинския президент Володимир Зеленски за тристранна среща, на която ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган", заяви говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик.

След срещата Гутериш ще посети Одеса - едно от пристанищата, от които тръгват кораби с украинско зърно съгласно споразумението на ООН с Украйна и Русия. Турция посредничи в тези споразумения.

Гутериш: Съветът за сигурност се провали с Украйна

Гутериш: Съветът за сигурност се провали с Украйна

Той призна, че това е "източник на голямо разочарование, разочарование и гняв" за него

След Одеса Гутериш ще отпътува за Истанбул, където ще посети и Съвместния координационен център за контрол, който беше договорен, за да може зърното да тръгне от Украйна.

Припомняме, това ще е второто посещение на генералния секретар на ООН Гутериш, който не вярваше, че Русия ще нападне, в Украйна. Първият път той беше в Киев, през април месец, а с напускането му руската армия обстреля отново града.

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Той настоява за демилитаризация на централата

На среща в Лвов в четвъртък турският президент Реджеп Ердоган, Владимир Зеленски и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще търсят начини за прекратяване на войната в Украйна с дипломатически средства, съобщават турските медии, цитирайки администрацията на Ердоган. "Ще бъдат обсъдени стъпки... за прекратяване на украинско-руската война с дипломатически средства, като се възобнови механизмът, създаден за износ на украинско зърно на световните пазари", заявиха от канцеларията на турския президент.

Това ще бъде първото посещение на Ердоган в Украйна след началото на руската инвазия. Ердоган се срещна с Владимир Путин в Сочи на 5 август.