В началото на втория си мандат като генерален секретар на ООН Антониу Гутериш мисли, че светът в много отношения е по-лош, отколкото е бил преди пет години. Причините са пандемията, климатичната криза и геополитическото напрежение, което предизвика конфликти навсякъде. За разлика от американския президент Джо Байдън обаче, Гутериш смята, че Русия няма да нахлуе в Украйна.

В интервю за Асошиейтед прес той заяви, че призивът за мир, който отправи в първия си ден на най-високия пост в ООН на 1 януари 2017 г., както и приоритетите през първия му мандат - да предотвратява конфликти и да се справя с глобалното неравенство, с Covid и с глобалното затопляне - не са се променили.

"Генералният секретар на ООН няма никаква власт", каза Гутериш. "Ние можем да оказваме влияние. Мога да убеждавам. Мога да посреднича, но нямам власт."

По най-актуалния въпрос дали Русия, която е струпала 100 000 войници на границата с Украйна, ще нападне бившата съветска република, Гутериш коментира: "Не мисля, че Русия ще нахлуе в Украйна, надявам се, че съм прав."

Какво го кара да поддържа това мнение?

"Защото не вярвам във военно решение на съществуващите проблеми и смятам, че най-рационалният начин за разрешаване на тези проблеми е чрез дипломация и чрез участие в сериозен диалог", посочи Гутериш, като подчерта, че една инвазия би имала "ужасни последици".

Генералният секретар заяви, че ООН е в контакт с висши служители в Русия, въпреки че не е пряко ангажирана с кризата в Украйна.

В петък е планирано Гутериш да произнесе реч пред Общото събрание на ООН относно приоритетите си за 2022 г.

Той открои три такива: ниското ниво на ваксинация в големи части на света, особено в Африка; необходимостта от намаляване на вредните емисии с 45% през това десетилетие и "изключително несправедливата" финансова ситуация в света, която облагодетелства богатите държави.

Генералният секретар на ООН призова Русия и САЩ да избягват ескалация

Генералният секретар на ООН призова Русия и САЩ да избягват ескалация

Световната общност е обезпокоена, би било "катастрофа за Европа и целия свят"