Американският президент Джо Байдън смята, че Русия ще нахлуе в Украйна и предупреди руския си колега Владимир Путин, че ако това стане, страната му ще плати "скъпа цена" в човешки жертви и евентуално изключване от световната банкова система, предаде Асошиейтед Прес.

Байдън, който говори на пресконференция по повод годишнината от встъпването си в длъжност, заяви също, че "незначително нахлуване" от страна на Русия би предизвикало по-слаба реакция. По-късно той се опита да поясни, че има предвид невоенно действие, като например кибератака, което би било посрещнато с подобен реципрочен отговор, и че ако руските сили пресекат украинската граница, убивайки украински бойци, "това променя всичко".

Коментарите на държавния глава обаче подсказаха и за предизвикателството да се запази единството на САЩ и съюзниците им от НАТО в отговора им срещу Русия. Обяснявайки забележката за незначителното нахлуване, той каза, че "е много важно всички в НАТО да са на едно и също мнение".

Байдън повтори, че не смята, че Путин е взел окончателно решение дали да нахлуе, но каза: "моето предположение е, че ще го направи".

По повод думите му за потенциалния отговор на НАТО на "незначително нахлуване" от страна на Русия, Белият дом бързо се зае да изясни, че Байдън не е дал знак на Путин, че САЩ ще допуснат някакви военни действия срещу Украйна. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отбеляза, че руснаците биха могли да се обърнат към "обширен наръчник за агресия, различен от военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики".

Пресконференцията се проведе в критичен момент в Европа, тъй като Русия е събрала 100 000 войници близо до украинската граница, а поредицата от преговори миналата седмица не успя да намали напрежението. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Женева в петък.

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Зеленски искал от САЩ незабавни санкции срещу Русия

Намеренията за налагането на санкции след инвазията на Руската федерация в Украйна нямат смисъл