Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унижи Организацията на обединените нации, като изсипва ракети срещу Киев по време на посещение на генералния секретар на ООН, атака, която удари седмици на относително спокойствие в столицата, пише "Асошиейтед прес".

Междувременно силите на Украйна се борят да възпрепятстват руските опити за настъпление на юг и изток, съобщи Зеленски. Подкрепените от ООН усилия за организиране на безопасно преминаване на жителите, хванати в капан в руините на Мариупол продължават. Многобройни предишни опити за евакуация на цивилни пропаднаха.

Русия нанесе удари по цели из цяла Украйна в четвъртък, удряйки жилищна многоетажна сграда и друга сграда в Киев точно когато животът изглеждаше малко по-близо до нормалното. Радио Свободна Европа/Радио Свобода заяви, че един от техните журналисти е убит.

Отделно, бивш морски пехотинец на САЩ бе убит, докато се бие заедно с украинските сили, казаха негови близки, което би било първата известна смърт на американски гражданин, участвал във войната. САЩ не потвърдиха информацията.

В очевидно споменаване на атаката в Киев, руското министерство на отбраната заяви, че е унищожило "производствени сгради" в отбранителната фабрика "Артем".

Ракетната атака бе едва час след като Зеленски проведе пресконференция с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който обиколи част от разрушенията в и около Киев и осъди нападенията срещу цивилни.

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отрича клането в Буча

"Това говори много за истинското отношение на Русия към международните институции, за опитите на руското ръководство да унижи ООН и всичко, което организацията представлява", каза Зеленски. "Следователно това изисква съответно мощен отговор."

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че атаката е начинът на руския президент Владимир Путин да покаже на Гутериш "среден пръст".

Ударите бяха най-сериозната руска атака срещу столицата, откакто силите на Москва се оттеглиха преди седмици след неуспеха им да превземат града. Русия сега започна офанзива в Донбас, източният индустриален регион на страната, което според Кремъл е основната му цел.

Получаването на пълна картина на разгръщащата се битка на изток е трудно, защото въздушните удари и артилерийските обстрели правят придвижването на репортерите изключително опасно. Както Украйна, така и подкрепяните от Москва бунтовници, които се бият на изток, също са въвели строги ограничения за докладване от зоната на бойни действия.

Но досега руските войски и сепаратистките сили изглежда са постигнали само незначителни печалби, а британското министерство на отбраната заяви, че това е постигнато със значителна цена за силите на Кремъл.

Британски хуманитарни работници са заловени от руската армия в Украйна

Британски хуманитарни работници са заловени от руската армия в Украйна

Двамата цивилни мъже са задържани на ГКПП край Запорожие

Една от целите на посещението на Гутериш бе да осигури евакуацията на хора от разрушеното южно пристанище Мариупол, включително разрушения стоманодобивен завод, където приблизително 2000 украински защитници и 1000 цивилни бяха укрити в последната голяма крепост на съпротивата в града. Предишните опити за евакуация се провалиха.

Стоманодобивният завод от съветската епоха разполага с обширна подземна мрежа от бункери, способни да издържат на въздушни удари. Но ситуацията стана още по-лошо, след като руснаците хвърлиха "бункерни бомби" и други бомби.

"Местните, които успеят да напуснат Мариупол, казват, че това е ад, но когато напуснат тази крепост, казват, че е по-лошо", каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко. "Те се молят да бъдат спасени", каза той и добави: "Там, не е въпрос на дни, а въпрос на часове".

Смята се, че около 100 000 души са хванати в капан в града с малко вода, храна, топлина или електричество.

Хуманитарният офис на ООН не даде подробности за обсъжданите мерки за евакуация, позовавайки се на опасения за безопасността на хората. Украйна обвини неуспеха на предишни опити за евакуация на продължаващия руски обстрел.

Този път "надяваме се да има лека нотка на човечност във врага", каза Бойченко.

Два града в централната Днепропетровска област на Украйна бяха ударени от руски ракети в петък, каза областният управител. Нямаше информация за жертви или щети.

Губернаторът на Курска област на Русия каза, че граничен пост е бил подложен на минометен обстрел от Украйна и че руските гранични сили са отговорили на огъня. Той каза, че няма пострадали от руска страна.

Бившият морски пехотинец на САЩ, 22-годишният Джоузеф Кансел, е убит в понеделник, работел е за военна компания, която го изпраща в Украйна, коментира майка му Ребека Кабрера пред СиЕнЕн. "Той искаше да отиде, защото вярваше в това, за което се бори Украйна".

Руските сили ще рухнат до няколко седмици, прогнозира военен експерт

Руските сили ще рухнат до няколко седмици, прогнозира военен експерт

Руснаците са пропилели единствения си шанс да превземат региона

Ракетната атака в четвъртък в квартал Шевченковски в северозападен Киев разтърси града. Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че тялото на Вира Хирич, журналистка, която е работила за медията от 2018 г. и живеела в една от сградите, е намерено сред развалините в петък.

Ръководителят на Радио Свободна Европа Джейми Флай каза, че са "шокирани и разгневени от безсмислената смърт в дома й, в страна и града, които обичаше".

Десет души са ранени при атаката, включително поне един, който е загубил крак, според служители на спешната помощ.

Киев бе сравнително невредим през последните седмици и кафенета и други бизнеси започнаха да се отварят отново, докато все по-голям брой хора излизаха и се наслаждаваха на пролетното време.

Ужасната човешка цена на войната, която прогони повече от 11 милиона украинци от домовете им, продължава да нараства.

"Продължават контактите по организацията на евакуацията от Мариупол", коментира в петък на брифинг заместник-представителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.

"Засега не мога да говоря за нови подробности. Продължаваме контактите на високо ниво в Москва и Киев с представители на властите на двете страни. Не можем да предоставим повече подробности, защото ситуацията е динамична и сложна. Искаме да сме сигурни, че всичко върви добре".

Междувременно международните санкции, наложени на Русия заради инвазията, притискат страната. Руската централна банка заяви, че руската икономика се очаква да се свие с до 10% тази година и перспективите са "изключително несигурни".

Загинали и ранени след ракетен удар в Киев
Обновена

Загинали и ранени след ракетен удар в Киев

Кулеба написа, че това се случва, докато Гутериш и Петков са на посещение