Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува Съвета за сигурност на собствената си организация, че не е успял да предотврати или сложи край на войната в Украйна.

Това направи той по време на посещението си в украинската столица Киев, съобщи BBC. 

Той призна, че това е "източник на голямо разочарование, разочарование и гняв" за него

"Нека бъда много ясен: той не успя да направи всичко по силите си, за да предотврати и сложи край на тази война", добави той.

15-членният Съвет за сигурност на ООН има специална задача да гарантира глобален мир и сигурност. Но беше изправена пред критики, включително от правителството на Украйна, че не е предприела действия от началото на инвазията през февруари.

Русия е един от петте постоянни членове на органа и е наложила вето на повече от една резолюция по конфликта.

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

Според Москва, става въпрос за чудовищна провокация на украинските радикали

Гутериш говори в четвъртък вечерта на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски, който преди това критикува Съвета за сигурност.

"Тук съм, за да кажа на вас, г-н президент, и на народа на Украйна, ние няма да се откажем", каза той.

Но по-късно Гутериш защити организацията си, като призна, че докато Съветът за сигурност е бил "парализиран", ООН предприема други действия.

"ООН има 1400 служители в Украйна, които предоставят помощ с храна, пари и други форми на подкрепа", каза той пред BBC.

Шефът на ООН от Киев си пожела скорошен край на войната

Шефът на ООН от Киев си пожела скорошен край на войната

Гутериш увери, че продължава работата по осигуряване на евакуацията на цивилни от зоните на конфликт

Преди това, от Москва Гутериш отново призова Русия и Украйна да работят заедно за създаването на "безопасни и ефективни" хуманитарни коридори в Украйна. На свой ред Путин заяви, че се надява преговорите да сложат край на конфликта, при който руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари.

Въпреки факта, че военната операция продължава, ние все още се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумения по дипломатически път, изтъкна руският президент.

Мирните преговори се проведоха в Турция, но бяха преустановени след откриването на тела на цивилни в райони близо до Киев, окупирани преди това от руските сили.