Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес пристигна в Киев след разговори в Москва с руския президент Владимир Путин на фона на продължаващата война в Украйна.

"Пристигнах в Украйна, след като посетих Москва. Ще продължим работата си за разширяване на хуманитарната подкрепа и осигуряване на евакуацията на цивилни от зоните на конфликт. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре - в името на Украйна, Русия и света", написа той Туитър.

В Москва Гутериш отново призова Русия и Украйна да работят заедно за създаването на "безопасни и ефективни" хуманитарни коридори в Украйна. На свой ред Путин заяви, че се надява преговорите да сложат край на конфликта, при който руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари.

Въпреки факта, че военната операция продължава, ние все още се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумения по дипломатически път, изтъкна руският президент.

Мирните преговори се проведоха в Турция, но бяха преустановени след откриването на тела на цивилни в райони близо до Киев, окупирани преди това от руските сили.