Руският президент Владимир Путин заяви в петък по време на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Европа трябва да е благодарна на Турция за непрекъснатия транзит на газ от Русия, съобщават "Гардиън", "Ройтерс" и "Франс 24".

"Искам да отбележа, че "Турски поток", чието строителство завършихме преди време, днес е една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ", каза Путин и добави, че за разлика от други маршрути, този "работи правилно, работи ритмично, без никакви повреди."

Путин благодари на Турция, че продължава да бъде добър търговски партньор, като отбеляза, че търговският оборот между Москва и Анкара се е удвоил в периода от януари до май 2022 г.

Ердоган подчерта в петък, че по-нататъшните преговори с Путин по въпроса за Сирия ще "донесат облекчение на региона".

Ердоган подчерта важността на преговорите в изказването си преди двустранната среща с Путин, като подчерта, че Турция цени партньорството си с Русия в битката срещу тероризма.

Турският президент изключи всякакво отлагане по отношение на съвместния проект за атомната електроцентрала Акую, отбелязвайки, че централата се планира да осигури на страната 10% от нейните енергийни нужди. 

Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Темите на разговора не са обявени

Путин приветства турския президент в Сочи, курортен град на Черно море, като му благодари за помощта за осигуряване на международна сделка, която възобнови износа на зърно от Украйна, прекъснат от военната машина на Кремъл - както и руски храни и торове - към световните пазари.

Сделката сложи край на противопоставянето, което заплашваше глобална хранителна криза, тъй като Украйна и Русия са едни от най-големите износители на зърно в света. Други три кораба, превозващи почти 60 000 тона зърно между тях, напуснаха украинските черноморски пристанища в петък и са на път съответно за Великобритания, Ирландия и Турция.

"Това е много наболял проблем за много страни, преди всичко за развиващите се, които са на ръба на големи проблеми с доставките на храни и торове. Решенията, взети с ваше пряко участие, са много важни за всички тези страни", каза Путин на Ердоган в началото на срещите им при закрити врата.

Но докладите предупреждават, че срещата може да има скрит мотив. В доклад на украинското правителство, описан от Washington Post, се казва, че Путин ще търси руски дялове в турските петролни рафинерии, терминали и резервоари, за да помогне да се прикрие произходът на износа на руски петрол преди планираното петролно ембарго на ЕС. Русия може да търси сметки за големи руски банки, за да заобиколи финансовите санкции.

Руското правителство не потвърди доклада и няма индикации, че Турция ще приеме предложенията, което би изложило членката на НАТО на значителен риск от вторични санкции.

Поне публично икономическото сътрудничество бе в дневния ред на преговорите, но напрежението между двете страни и техните лидери остава значително. Турция е член на НАТО, продаде модерни оръжия като дронове Bayraktar на Украйна и е в противоречие с Русия относно бъдещето на Сирия, където Кремъл подкрепи Башар Асад, докато Турция се стреми да спечели влияние в северната част на страната.

Има и други признаци, че двамата лидери планират да обсъдят нещо повече от икономическата си програма. Преди началото на срещата руските журналисти отбелязаха, че е присъствал Рамзан Кадиров, чеченският лидер, който изпрати сили под свое командване както в Сирия, така и в Украйна.

Ердоган лети до Сочи за среща с Путин

Ердоган лети до Сочи за среща с Путин

Разговори между президентите на Русия и Турция

Сътрудници на лидерите описаха разговорите в Сочи като продължение на техните дискусии в Иран на 19 юли - някои от които включваха аятолах Али Хаменей, върховният лидер на Иран - обхващащи въпроси като дронове, доставки на зърно, енергия и Сирия, пише "Ню Йорк таймс".

Ердоган се очерта като важен посредник между Украйна и Русия, която търси начини да излезе от икономическата и политическа изолация, наложена от Запада заради инвазията му в Украйна. Турция, член на НАТО и отдавна разочарован ЕС кандидат, се оказа важен за сключването на споразумение между двете воюващи страни за спешно рестартиране на украинските доставки на зърно през Черно море.

Що се отнася до Сирия, Путин каза, че двамата ще обсъдят "въпросите на сигурността в региона, преди всичко сирийската криза", избирайки да наблегнат на усилията за нормализиране на ситуацията там, вместо да се фокусират върху острите си различия. Турция отдавна заплашва с нахлуване срещу кюрдските групи по границата, но иска да го направи, без да рискува въоръжен сблъсък с Русия от типа, който разстрои отношенията през 2015 г., след като турците свалиха руски изтребител.

Ердоган, като засегна много от същите теми, каза, че предприетите стъпки по въпроси като енергетиката, зърното, Черно море и транспорта са примери за важната роля, която Турция и Русия играят в региона.

Ердоган се стреми да запази способността си да разговаря както с Русия, врагът на НАТО, така и със западните членове на алианса. Турция се придържа към отказа си да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, дразнейки нейните съюзници в НАТО, но Ердоган също така, в решаващ ход, смекчи първоначалните си възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към алианса като опора срещу руската агресия.

Русия е важен доставчик на енергия за Турция, осигурявайки една четвърт от вноса на суров петрол в страната и почти половината от покупките на природен газ миналата година. "Росатом", руската държавна ядрена корпорация, изгражда атомна електроцентрала в Средиземно море, която се очаква да осигури 10 процента от енергийните нужди на Турция след планираното завършване през 2026 г.

От своя страна Турция се превръща във важен пункт за трансбордиране на стоки, насочени към Русия, след като много западни товарни компании вече не обработват пратки за Русия от страх да не се противопоставят на санкциите, съобщи турският вестник Dunya в четвъртък. Страната също остава популярна дестинация за руските туристи.

Между двамата лидери обаче остават големи различия, подкрепят противопоставящите се страни в гражданската война в Сирия и са на противоположни страни в бурно пламналия граничен спор между Азербайджан и Армения.

Сложни са и отношенията им по отношение на оръжията. През последните години Турция се противопостави на партньорите си от НАТО да закупи руски противовъздушни ракети. И сега Русия - ударена от свързаните с войната западни санкции за технологии като системи за насочване на ракети и дронове - спешно търси материали.

"Военнотехническото сътрудничество между двете страни е постоянно на дневен ред и самият факт, че нашето взаимодействие се развива в тази чувствителна сфера, показва, че като цяло целият спектър на нашите взаимоотношения е на много високо ниво", каза по-рано Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, според "Интерфакс".