Руският президент Владимир Путин ще се срещне в петък в Сочи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е на еднодневно посещение в Русия, съобщи "ИНтерфакс".

По-рано Кремъл съобщи, че в дневния ред на разговорите на Путин и Ердоган ще бъдат включени регионални въпроси като ситуацията около Украйна и Сирия, темата за двустранното икономическо сътрудничество, включително енергийни проекти, и военно-техническото сътрудничество.

"Разговорите ще се съсредоточат върху двустранното сътрудничество - това е преди всичко икономиката, както и върху обсъждането на регионалните проблеми - това включва Сирия и Украйна", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери тази седмица.

Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Темите на разговора не са обявени

Той добави, че срещата между двамата президенти ще бъде добра възможност да се "сравнят бележките" относно ефективността на механизма за извозване на зърно от украинските пристанища.

Той заяви, че "ще се разменят мнения за това как е преминало първото пътуване със зърно от Одеса".

На 22 юли в Истанбул бяха подписани документи за създаване на коридор в Черно море за износ на украинско зърно. В същото време ООН се ангажира да уреди със САЩ и ЕС въпросите, свързани с ограниченията върху износа на руско зърно в чужбина.

Освен това Кремъл не изключва възможността Путин и Ердоган да повдигнат темата за двустранното военно и техническо сътрудничество. Говорител на руския президент заяви, че темата за военнотехническото сътрудничество е била повдигана при всички неотдавнашни контакти между Путин и Ердоган. "Като правило на почти всяка среща се обсъждат различни аспекти (на военнотехническото сътрудничество). Така че - да, темата за ВТС със сигурност ще бъде обсъдена и в Сочи", каза официалният представител на Кремъл, коментирайки съобщенията в чуждестранни медии за интереса на Русия към сътрудничество с турския производител на дронове Bayraktar.

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ангажирани сме да приложим на практика това споразумение с всички негови елементи, настоя турският президент

Кремъл също така очаква карабахският конфликт, който се изостри през последните дни, да бъде включен в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Турция. "Не е изключено президентите да обменят мнения по тази ескалация", каза Песков.

Той добави: "Наблюдаваме много внимателно, естествено сме загрижени за изострянето на ситуацията (около Нагорни Карабах - ИФ), призоваваме страните към сдържаност."

Ситуацията около Нагорни Карабах се изостри тази седмица, когато на линията на съприкосновение в зоната на карабахския конфликт избухнаха сблъсъци, довели до жертви и от двете страни.

Според пресслужбата на руския президент Путин и Ердоган ще разговарят за двустранното сътрудничество, включително за перспективите за засилване на търговско-икономическите връзки и за напредъка на съвместните стратегически проекти в енергийния сектор.

Измина по-малко от половин месец от последната среща между президентите на Русия и Турция. На 19 юли двамата участваха в т.нар. среща на върха на тройката от Астана по въпросите на Сирия, в рамките на която проведоха и двустранна среща.