Турция призовава всички страни, подписали споразумението за създаване на коридор за износ на зърно от Украйна, да го спазват. Това каза в понеделник президентът Реджеп Ердоган в интервю за TRT.

"Всеки трябва да действа според задълженията си, както и да избягва действия, които противоречат на подписаното споразумение, каза той. Ангажирани сме да приложим на практика това споразумение с всички негови елементи. Това е наш приоритет. Също така, нашият приоритет е да осигурим прекратяване на огъня и да изградим справедлив и дългосрочен мир", добави Ердоган.

Лавров за украинското зърно: Трета страна гарантира безопасността на корабите

Лавров за украинското зърно: Трета страна гарантира безопасността на корабите

Такова е постигнатото споразумение в Истанбул

Миналата седмица в Истанбул бяха подписани два документа за създаване на коридор за износ на зърно.

Единият беше подписан от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Вторият беше подписан от Гутериш, Акар и украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Украйна заяви в понеделник, че се надява споразумението с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на глобалния недостиг на храни чрез възобновяване на износа на зърно от Черноморския регион, да започне да се прилага тази седмица.

Сделката беше приветствана като дипломатически пробив, който би помогнал за ограничаване на растящите световни цени на храните чрез възстановяване на украинските доставки на зърно до количествата отпреди войната от 5 милиона тона на месец.

Кубраков каза на пресконференцията, че отварянето на черноморските пристанища за износ ще донесе на Украйна най-малко един милиард долара на месец.

 Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Русия, Украйна и Турция подписват в петък за украинското зърно

Споразумението, предложено от ООН освобождава износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна