Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна. Това увери говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

В тясно сътрудничество с Агенцията и нейното ръководство ще направим всичко необходимо експертите на МААЕ да посетят централата и да дадат правдива оценка на разрушителните действия на украинската страна, изтъкна тя.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. През последните дни централата беше обстрелвана, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Руската окупационна администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Руската окупационна администрация иска режим на тишина около АЕЦ Запорожие

Това щяло да отрезви главите на украинските националисти, които шантажират света

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

ЕС и 42 държави призовават Русия да се изтегли от Запорожката АЕЦ

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа

В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като страните продължават да се обвиняват взаимно за него. Украинските агенции съобщиха през уикенда за масова евакуация от Енергодар.

Анализатори предупредиха, че Русия може да се опита да организира атаки под чужд флаг и да припише отговорността на украинските сили.

САЩ отправиха строго предупреждение, а президентът Володимир Зеленски определи Русия като ядрен терорист.

МААЕ определи ситуацията като критична.