Появи се първият отговор от руска страна на призивите на световната общност и западните страни Русия да изтегли войските си от зоната около Запорожката атомна електроцентрала

Отговорът идва от окупационната администрация на Запорожка област в изявление, публикувано в агенция Новости. Руските медии представят тази администрация като нещо автономно и самостоятелно от Кремъл. Прави впечатление, че изявлението не е публикувано в ТАСС и Интерфакс, поне към 8 часа българско време.

"Ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали", цитира РИА Новости думите на Владимир Рогов от Главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област.

"Мисля, че това ще отрезви главите на украинските националисти, които шантажират и излагат целия свят на риск от ядрена катастрофа с обстрела си", казва още Рогов.

Новости припомня думите на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката атомна електроцентрала, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, който обясни, че руските войски "охраняват" централата включително от терористи.

АЕЦ е разположена на левия бряг на река Днепър, близо до Енергодар. Тя е най-голямата по брой енергоблокове (шест) и най-мощната атомна електроцентрала в Европа.

Руските войски влязоха в централата още в първите десет дни след навлизането на руската армия в Украйна.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.