Украинската енергийна компания "Енергоатом" съобщи, че в понеделник руската армия е докарала допълнително военно оборудване на територията на окупираната Запорожка атомна електроцентрала и броят на руските войници в централата е увеличен, съобщава Руската служба на Би Би Си .

Според "Енергоатом" на 22 август в атомната електроцентрала са доставени два бронетранспортьора и шест камиона.

"Общо повече от 40 единици военна техника са разположени на територията на централата. Има 16 военни превозни средства близо до първия енергоблок и седем близо до втория. Нашествениците изкараха още 12 единици техника под естакадата, ", твърди украинската държавна компания.

В условията на военни действия Би Би Си не може да потвърди достоверността на изявленията на официалните органи на воюващите страни.

Украйна обвинява Русия, че използва Запорожката атомна електроцентрала като военен плацдарм, от който, наред с други неща, се извършва обстрел на град Никопол, разположен от другата страна на Днепър. Вече бяха публикувани видеозаписи, потвърждаващи, че на територията на гарата наистина се намира военна техника.

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 19 август от Елисейския дворец съобщиха, че след разговор с френския президент Еманюел Макрон, руският лидер Владимир Путин се е съгласил да бъде изпратена мисия от експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата.

Великобритания, Франция, Германия и САЩ призовават за сдържаност край Запорожката АЕЦ

Великобритания, Франция, Германия и САЩ призовават за сдържаност край Запорожката АЕЦ

Тъй като районът е високорисков