Делегацията на МААЕ стои на опашка на КПП на територията, контролирана от украинските власти, каза ръководителят на временната администрация на Запорожка област Евгений Балицки в ефира на руския телевизионен канал "Россия-24".

Експертите на МААЕ трябва да стоят на опашка, за да влязат в окупираната от Русия област Запорожие, тъй като окупационните власти са решили да не им осигурят специални пропуски, каза Владимир Рогов, който е член на главния съвет в назначената от Кремъл администрация.

"Мисията на МААЕ ще стои на опашка, за да стигне до освободената част от Запорожка област (така руските военни наричат ​​окупираната от тях украинска територия - бел. ред). Това се дължи на факта, че няма да им бъдат дадени специални пропуски. А те биха могли безопасно, бързо и безпрепятствено да влязат от Русия", пише той.

ТАСС, позовавайки се на окупационните власти, съобщи, че мисията се очаква да пристигне в Запорожие сутринта в четвъртък, 1 септември. Инспекторите на МААЕ напуснаха Киев сутринта на 31 август.

Припомняме, че мисията на МААЕ, оглавяване от председателя на Агенцията Рафаел Гроси има за цел да посети Запорожката АЕЦ, за да оцени ситуацията в централата и да установи постоянно присъствие там.

Русия приветства идеята експертите на МААЕ да останат постоянно в украинската АЕЦ Запорожия, каза в сряда представителят на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от началото на март. Според "Енергоатом" руските военни са поставили военна техника в централата. Това се потвърждава и от персонала, работещ там, според Би Би Си.

През последния месец станцията редовно е обект на обстрел, в който украинската и руската страна се обвиняват взаимно.

Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му ще направи всичко възможно мисията на МААЕ да пристигне в Запорожката АЕЦ, докато Русия продължава обстрела по маршрутите, по които трябва да се движат представителите на мисията.

По време на срещата си с директора на Агенцията Рафаел Гроси Зеленски подчерта, че Украйна очаква мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не само да проучи ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), но и да постави изискванията относно демилитаризацията на района около и вътре в централата.