Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видеообръщение към народа на страната по случай Деня на независимостта, който страната празнува на 24 август. Той го записа на Майдана на независимостта и на "Хрешчатик", където има изложба на руска военна техника, унищожена по време на инвазията, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Окупаторът вярваше, че след няколко дни ще направи парад в центъра на нашата столица. Днес можете да видите този "парад" на "Хрешчатик". Доказателство, че вражеската техника може да се появи в центъра на Киев само в тази форма", каза Зеленски.

"Преди шест месеца Русия ни обяви война. На 24 февруари цяла Украйна чу експлозии и изстрели. А на 24 август не трябваше да чуват думите "Честит Ден на независимостта!". На 24 август казваме: "Честит Ден на независимостта, Украйна!"

Зеленски няколко пъти подчерта, че Украйна не възнамерява да прави никакви териториални отстъпки в името на мира с Русия.

"Какво е краят на войната за нас? Преди казвахме: Мир. Сега казваме: Победа", каза той. Няма да търсим разбирателство с терористите, въпреки че разбираме руския език, който Вие дойдохте да защитите , убивайки хиляди хора, които дойдохте да освобождавате."

След това президентът на Украйна премина на руски и каза: "И ние разбираме и сме много по-близо до (британския премиер Борис) Джонсън, който говори английски, отколкото до убийците, изнасилвачите и мародерите, които направиха всичко това на руски".

"Ние не сядаме на масата за преговори от страх, с опрян пистолет в челото. За нас най-голямото зло не е желязото, не ракетите, самолетите и танковете, а оковите. Не окопите, а веригите. И ние ще вдигнем ръце само веднъж, когато празнуваме нашата победа", добави той.

Според Зеленски Украйна ще се стреми към пълното възстановяване на териториалната цялост на страната, включително Крим и Донбас, независимо какви са начините за връщането им. "За нас Украйна е цяла Украйна, всички 25 региона, без никакви отстъпки и компромиси", каза президентът.

Припомняме, че във вторник се проведе среща на инициативата Кримска платформа, в която взеха участие представители на 60 страни и международни организации. Почти всички участваха онлайн,а полският президент Анджей Дуда пристигна в Киев и участва на живо във форума.

В рамките на това мероприятие украинският президент заяви, че страната му не иска прекратяване на огъня и нови "Мински споразумения", защото те по неговите думи водят само до загуба на територии и продължаване на войната и едно дълго примирие ще означава, че Украйна ще загуби окупираните в момента от Русия територии в южната и източната част на страната.

Припомняме, че преди два дни украинският президент изрази опасения, че Русия може да нанесе ракетни удари около 24 август - Деня на независимостта на Украйна, а САЩ предупредиха, че Русия може да атакува стратегически инфрастуктурни обекти в Украйна, както и сградите на властта в Киев и вече призоваха американските граждани да напуснат незабавно Украйна.

Русия не спира да атакува Харков
Обновена

Русия не спира да атакува Харков

Запорожието отново е на прицел