Руският президент Владимир Путин за втори път публично говори за жертвите, които руската армия е дала в Украйна. Това се случва в рамките на десет дни, след като темата бе избягвана месеци поред, с изключение на информациите при награждавания на високопоставени военни, включително загинали.

От руското министерство на отбраната не са огласявали данни за жертви, с изключение на два пъти в началото и в края на март месец. В днешния редовен брифинг на военното ведомство, говорителят Игор Конашенков говори за жертви - но по традиция докладва само за украинска страна: "През изминалото денонощие руската армия е елиминирала "до 300 украински военнослужещи".

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Прави впечатление поведението на руските медии от вчера и днес

Владимир Путин: Военните дадоха живота си за Русия

Военнослужещите, които загубиха живота си по време на специалната военна операция за защита на Донбас, дадоха живота си за Русия, заяви руският президент Владимир Путин на концерта по случай Деня на Москва в парка "Зарядие".

ТАСС отбелязава, че Путин изрично е споменал, че на събитието присъстват "военнослужещи, които се борят за мирен живот в Донбас, московчани, които са се отличили в специална военна операция, семействата на нашите другари по оръжие, които за съжаление са починали и са дали живота си за Русия".

Министерството споменава Балаклея за втори път

Редовният брифинг за "специалната военна операция" на Министерство на отбраната явно и днес се е състоял в по-късен от обичайното час, тъй като руските агенции разпространиха информация за него едва следобеда. Игор Конашенков, говорител на руското МО, докладва, че за последните 24 часа са руските сили в Украйна са ликвидирали до 300 украински военнослужещи и до 15 единици военна техника в района на Балаклея, Чугуев и Рай-Александровка.

С високопрецизни ракети са нанесени удари с по щаба на Пета бригада на Националната гвардия на Украйна, бригадата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и националното формирование "Кракен" в районите на Балаклея и Чугуев - и двата града се намират в Харковска област. 

Руснаците напускат Изюм, Путин открива виенско колело
Обновена

Руснаците напускат Изюм, Путин открива виенско колело

По-рано се появиха съобщения, че украинските войски са влезли в град Купянск

Също така командният пункт на 54-та механизирана бригада край село Рай-Александровка в ДНР също е бил разрушен. Също така руските военни са свалили пет украински снаряда от HIMARS (MLRS) в Херсонска област в небето над Нова Каховка. Свалени са и 13 безпилотни самолета.

Руските военни са унищожили през нощта и шест ракетни и артилерийски склада на украинските въоръжени сили в районите на Курахово, Константиновка и Северск в Донецката народна република, Днепър и Радушно в Днепропетровска област и Гуляй Поле в Запорожка област.

Нанесени са удари по седем контролни пункта на ВСУ, както и по 48 артилерийски установки и 178 струпвания на войници и техника в ДНР и Николаевска област. Следва общ отчет за унищожената техника от началото войната през 24 февруари.