Руският президент Владимир Путин посочи, че целта на "специалната военна операция" е да се ликвидира антируският анклав, който се създава на територията на Украйна.

"На територията на днешна Украйна започна да се създава антируски анклав, който заплашва нашата страна. Затова нашите момчета, които се сражават там, защитават както жителите на Донбас, така и самата Русия. И това, разбира се, заслужава подкрепата на цялото общество", каза държавният глава по време на разговор с ученици в открит урок "Разговор за важните неща" в Калининград.

След преврата [в Украйна] през 2014 г. жителите на Донецк, Луганск и Крим в голямата си част не искаха да признаят преврата. Това не е детска тема, но е достатъчно ясна. Всъщност те започнаха война срещу тях и я водеха в продължение на осем години.", е тълкуванието на руския президент, който нарича специалната военна операция "нашата задача" и "мисията на нашите войници".

Русия вече не се задоволява само с Донбас

Русия вече не се задоволява само с Донбас

Лавров: Целите на Москва ще се разширят още повече, ако Западът достави оръжия с голям обсег на Киев

В същото време държавният глава определи подкрепата на обществото за руската армия като много важна.

За първи път руският президент говори за жертвите, дадени от руската армия във войната. "Защото момчетата, които се бият там, рискуват здравето си и много от тях умират. Те трябва да разбират за какво дават живота си. Това са изключително важни неща. За Русия и за хората, които живеят в Донбас", каза Путин, призовавайки за обществена подкрепа.

Той прави и кратко историческо отклонение в миналото, като отбеляза, че "Украйна никога не е имала държавност преди създаването на Съветския съюз".

"Такава държава не е имало. След революцията от 1917 г. се създават най-различни квазидържави, а по време на формирането на Съветския съюз се появява и Украйна. Комунистическата партия, която е на власт по това време, създава съюзни републики, прехвърляйки голяма част от историческите руски територии, включително Донбас, към Украйна, въпреки че жителите на Донбас не желаят това. И документите свидетелстват за това", казва Путин.

Според него Луганск и Донецк (тогава Криворожката република) първо е трябвало да бъдат част от Русия. "И тогава Владимир Илич Ленин каза: Трябва да решим отново. И те го дадоха на формиращата се Украйна. И никой не го знае там", добави президентът, цитиран от "Интерфакс".

Речта на Путин пред ученици в Калининград бе дълъг монолог. В продължение на повече от час, отговаряйки на привидно зададени въпроси от учениците, Путин, когато го попитаха кои са неговите ментори, изглежда стана за кратко сантиментален, когато си спомни един от най-важните уроци, които каза, че е научил.

Говорейки с нежност за стар ментор от КГБ, той каза на децата, че човекът е "работил нелегално в чужбина" в продължение на десетилетия, рискувайки живота си, и "не е очаквал благодарност от родината". Вместо това, каза той, неговият наставник "самият е бил благодарен на родината си, че му е дала възможност да работи и да бъде нужен". Путин каза, че е научил "ценността да бъдеш" от този наставник, благодарение на осъзнаването, че тази стойност "не е в изпълнението на амбициите, а в службата".

"Искам да ви пожелая на всички такива ментори", каза той.

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Лавров предупреди Молдова да не заплашва руските войски в Приднестровието

Той припомни за войната в Грузия

В началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари президентът Владимир Путин отрече да има каквото и да е намерение да окупира украински територии. Тогава той обясни, че целта му е да демилитаризира и "денацифицира" страната - твърдение, отхвърлено от Киев и Запада като претекст за война в имперски стил на разширяване. 

След като руската армия беше отблъсната в първоначалния си опит да превземе столицата Киев, на 25 март руското министерство на отбраната обяви, че първата фаза на специалната операция е завършена и сега тя ще се фокусира върху "постигането на основната цел - освобождаването на Донбас". Руските сили обаче вече са превзели територия далеч отвъд Донбас, предимно в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна.