Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че заплаха за сигурността на руските войски в отцепилия се регион на Приднестровието рискува да предизвика военна конфронтация с Москва, цитира думите му Ройтерс. Руският външен министър разговаря със студентите и преподавателите на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Русия е разположила мироопазващи войски в Приднестровието от началото на 90-те години на миналия век, когато след въоръжен конфликт проруските сепаратисти отцепиха левия бряг на река Днестър от Молдова.

Русия твърди, че нейните сили са изпратени там, за да поддържат мира и стабилността, но Молдова иска Москва да изтегли силите си.

"Всички трябва да разберат, че всяко действие, което би застрашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се счита съгласно международното право за нападение срещу Русия, какъвто беше случаят в Южна Осетия, когато нашите миротворци бяха нападнати от (бившия грузински президент) Саакашвили ", каза Лавров.

Този инцидент през 2008 г. доведе до петдневна война, в която руските сили превзеха няколко грузински града. Малко след това Москва призна Южна Осетия и друга отцепила се от Грузия територия Абхазия за независими.

Приднестровието, което разчита в голяма степен на Москва за подкрепа, съобщи за поредица от спорадични атаки през април, което допълнително повиши напрежението, което вече беше високо след намесата на Русия в Украйна, която граничи с Молдова.

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Тя отбеляза риска от преместване на войната на запад

Припомняме, вчера началникът на отбраната на Германия генерал Еберхард Цорн предупреди, че Западът не трябва да подценява военната сила на Москва. По негови думи Русия има възможност да отвори втори фронт, ако реши да го направи.