Министерството на вътрешните работи на непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) съобщава за дронове над село Колбасна, които са били забелязани снощи. Там се намира най-големият склад за боеприпаси в Източна Европа, както и огарничен контингент руски военни, които го охраняват, предава руската служба на Би Би Си.

Министерството твърди, че Колбасна е било обстрелвано от украинска страна в 8:45 часа местно време (съвпада с българското). Към момента няма пострадали.

Алексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза по-рано по време на излъчването на блога Feigin Live, че Украйна можела да превземе Приднестровието "с щракане на пръстите, но само след искане на Молдова".

От 25 април в непризнатото Приднестровие се чуват експлозии, за които никой не поема отговорност. Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност на страната, приднестровските власти обявиха някои терористични атаки. Украйна нарича това, което се случва в Приднестровието, провокация.

В същото време ескалацията в Приднестровието съвпадна с изявлението на заместник-командващия на Централния военен окръг на Русия генерал Рустам Минекаев, който на 22 април обяви, че Русия е влязла във "втората фаза на специална операция", чиято цел е не само да се установи пълен контрол над Донбас, но и да се превземе цялата южна част на Украйна. "Товаще даде изход към Приднестровието, където също има факти за потискане на рускоезичното население", каза руският генерал. Нито Кремъл, нито руското Министерство на отбраната коментираха изявлението му.

Зеленски обвини Русия за серията от експлозии в Приднестровието

Зеленски обвини Русия за серията от експлозии в Приднестровието

Украйна твърди, че това е опит на Русия да дестабилизира региона и да разпространи конфликта

В Приднестровието има руски миротворци (1500 души) след войната в началото на 90-те години. Има ограничен руски военен контингент охраняващ най-голямото оръжейно хранилище от времето на Студената война в Европа, намиращо се край приднестровското село Колбасна. Там се съхраняват особено опасни корозирали боеприпаси още от времето на Втората световна война. Тези руски военни практически са жители на региона с руски паспорти. Молдова периодично заявява, че трябва да бъден сложен край на руското военно присъствие в региона. Въпреки напрежението обаче конфликтът от десетилетия е "замръзнал" и няма нито един сериозен инцидент до сегашния момент.