В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) е въведено "червен код за терористична заплаха". Това предвижда приемането на допълнителни мерки за гарантиране сигурността на хората, обществото и държавата, се казва в съобщение на сайта на лидера на ПМР Вадим Красноселски, цитиран от РИА Новости.

Тази нощ, по предварителни данни на Министерството на вътрешните работи на ПМР, по сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол са били изстреляни няколко изстрела от ръчен противотанков гранатомет. От ведомството уточниха, че в сградата са счупени прозорци на горните етажи, околността е отцепена от полицейски служители. При експлозиите няма пострадали. Във вторник Министерството на вътрешните работи съобщи за две експлозии в село Маяк, област Григориопол, в резултат на които две от най-мощните антени на радиоцентъра, излъчващи руски радиопрограми, са били изключени.

Току-що бе съобщено за нападение срещу казарма в близост до Тираспол. По този случай засега не се предоставят подробности.

"Президентът на ПМР Вадим Красноселски проведе заседание на Съвета за сигурност на Приднестровската молдовска република. Основният въпрос са терористичните атаки срещу инфраструктурни съоръжения и държавни институции на републиката. Записани са три факта: сградата на Министерството на държавната сигурност на ПМР в град Тираспол, военна част край село Паркани и кули на радио- и телевизионен център в близост до селото ", се казва в съобщението.

"Нивото на опасност беше признато от членовете на Съвета за сигурност на ПМР като критично. Беше взето решение за въвеждане на "червен код" на терористична заплаха в страната, което предвижда приемане на допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на личността, обществото и държавата", пише в сайта на лидера на Министерството на природните ресурси.

Реакции в Молдова

Службата за информация и сигурност (СИС) на Молдова след обстрела на Министерството на държавната сигурност на непризнатото Приднестровие се събра на спешна среща на 25 април вечерта, съобщи каналът TV-8, цитирайки директора на СИС Александър Есауленко, предава ТАСС.

Президентът на Молдова Мая Санду ще проведе заседание на Върховния съвет за сигурност във вторник заради изостряне на ситуацията в непризнатото Приднестровие.

Бюрото за реинтеграция в правителството на Молдова смята, че целта на обстрела е да се влоши ситуацията в Приднестровието.

Експлозиите в непризнатото Приднестровие са опит да се въвлече страната във въоръжен конфликт, каза във Facebook Влад Батринча, изпълнителен секретар на опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова.

Реакция в Русия

Събитията в Приднестровието предизвикват безпокойство, Кремъл следи отблизо развитието на ситуацията, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. По думите му все още не са планирани контакти на държавния глава Владимир Путин с президента на Молдова Мая Санду.

Експлозиите в Приднестровието са "неприятна провокация" за привличане на Русия към по-нататъшни военни действия и разтегляне на руските сили, за да защитят своите граждани. Това заяви пред ТАСС председателят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците Леонид Калашников. Според него в Приднестровието живеят около 200 хиляди граждани на Руската федерация

Реакцията на Европейската комисия

Европейският съюз следи ситуацията в Приднестровието със загриженост и призовава за прекратяване на всякакви насилствени действия, каза Ерик Мамер, представител на Европейската комисия.

Ситуацията в Приднестровието в момента

На ГКПП за излизане от Приднестровието има задръствания, предаде кореспондент на ТАСС. На пункта режимът на проверка е засилен. Според очевидци в населените места в района са се появили патрули.

Няма паника сред местното население, каза във вторник в разговор с кореспондент на ТАСС Андрей Сафонов, депутат от т. нар. Върховен съвет на Приднестровието. Според политика опашките от коли на границата се дължат на това, че в Молдова се връщат граждани, дошли при роднини в Приднестровието за Великденските празници.

Някои от образователните институции в Приднестровието са преведени на дистанционен режим на работа, каза лидерът на региона Вадим Красноселски. Освен това, по думите му, са отменени Единният държавен изпит за абитуриенти и годишните изпити в гимназиите.

Припомняме, че в Приднестровието, както и в Република Молдова като цяло живее голяма българска диаспора.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си

В Приднестровието има руски миротворци (1500 души) след войната в началото на 90-те години. Има ограничен руски военен контингент охраняващ най-голямото оръжейно хранилище от времето на Студената война в Европа, намиращо се край приднестровското село Колбасна. Там се съхраняват особено опасни корозирали боеприпаси още от времето на Втората световна война. Тези руски военни практически са жители на региона с руски паспорти. Молдова периодично заявява, че трябва да бъден сложен край на руското военно присъствие в региона. Въпреки напрежението обаче конфликтът от десетилетия е "замръзнал" и няма нито един сериозен инцидент до сегашния момент.

На фона на руската агресия в Украйна, Приднестровието отново попадна във фокуса на вниманието, след като стана ясно, че Русия планира да създаде "коридор" през Южна Украйна. На 22 април заместник-командващият на Централния военен окръг на Русия Рустам Минекаев каза, че наред с окупацията на Южна Украйна, по време на втората фаза на специалната операция, руската армия възнамерява да осигури достъп до Приднестровието, където се твърди, че "има също факти на потискане на рускоезичното население", което живее там.

От своя страна съветникът на украинския президент Алексий Арестович заяви по-рано през деня, че "в Русия може да е започнала партизанска война" и се опита да се обоснове с пожарите в петролна база в Брянск и военен институт в Твер, както и според него пожарите в руски военни окръжия, където се набират войници и се пазят данните на военнозадължените лица.

Още след началото на руската инвазия Украйна призова да бъдат извършени диверсии срещу ЖП линиии и мостове в Беларус, по които се транспортират руски военни към Украйна. В Украйна също често обвиняват Русия в тероризъм във връзка с агресията и заявяват, че руските войски извършват "геноцид" срещу местното население.

Молдова обвини руската армия в опит да вербува нейни граждани

Молдова обвини руската армия в опит да вербува нейни граждани

Подобни действия били много опасни и не насърчавали мира