Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си от района на Донбас в Югоизточна Украйна в съседната нация Молдова - друга бивша съветска държава и нечленка на НАТО в Източна Европа.

"Мисля, че накъде отиват оттук, остава да се види", каза заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър в интервю за "Meet the Press" на NBC, позовавайки се на руските сили. Но те са далеч от градове като Одеса и със сигурност от Молдова". На руските сили предстоят още много битки, добави Файнър, смятаме, че украинците ще бъдат много ефективни в отблъскването им".

На въпроса как стратегията на администрацията на американския президент Джо Байдън по време на войната ще се промени, ако Русия започне да прави стъпки към Молдова, Файнър отговори, че Съединените щати показаха способност да бъдат пъргави и да коригират подхода си с развитието на целите на руската война. "

"Ще продължим да правим това с течение на времето, в зависимост от това как се развиват нещата на бойното поле", каза Файнър.

Молдова обвини руската армия в опит да вербува нейни граждани

Молдова обвини руската армия в опит да вербува нейни граждани

Подобни действия били много опасни и не насърчавали мира

Забележките на Файнър дойдоха, след като руските новинарски агенции съобщиха миналия петък, че Рустам Минекаев, заместник-командирът на централния военен окръг на Русия, каза, че Русия планира да поеме пълен контрол над Донбас и южната част на Украйна като част от новата си офанзива в страната.

"Контролът над южната част на Украйна е друг път към Приднестровието, където също има доказателства, че рускоезичното население е потиснато", каза Минекаев по време на среща в централната Свердловска област на Русия.

Приднестровието е проруски отцепен регион на Молдова, който граничи с Украйна на югозапад.

Минекаев каза също, че Русия планира да създаде сухопътен коридор между Донбас и Крим, черноморския полуостров южно от Украйна, който Русия завзе и незаконно анексира през 2014 г.

Молдова забрани символите на руската агресия в Украйна

Молдова забрани символите на руската агресия в Украйна

Решението е на парламента

Тогава Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова извика Олег Васнетов, посланик на Русия в страната, за да изрази "дълбока загриженост" миналия петък от изказванията на Минекаев.

"Тези изявления са неоснователни и противоречат на позицията на Руската федерация в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Република Молдова в нейните международно признати граници", се казва в изявление на министерството.

По време на срещата с Васнетов "бе повторено, че Република Молдова, в съответствие с нейната конституция, е неутрална държава и този принцип трябва да се спазва от всички международни участници, включително Руската федерация".

Попитан в неделя за потенциална руска инвазия в Молдова, Игор Жовква, заместник-ръководител на офиса на украинския президент Владимир Зеленски, каза пред NBC, че руските сили "могат да се движат където пожелаят, но не го правят, ние няма да им позволим да направят това. "

"Истинската война на Русия започна през 2014 г. с превземането на Крим и част от Донбас. Така че, да, сега искат да превземат целия Донбас. Да, те искат да имат връзката между Донбас и Крим", каза Жовква. Що се отнася до Молдова, да, чухме тези изявления на руски официални лица", продължи Жовква. "Кой знае? С Русия никога не се знае, но това може да е голяма вероятност."

След като се оттеглиха от около столицата Киев в Северна Украйна по-рано този месец, руските сили миналия понеделник започнаха очакваното си нападение в Донбас, където се намират две отцепнически района, до голяма степен държани от подкрепяни от Москва сепаратисти: така наречената Донецка народна република и Луганска народна република.

В обръщение миналия петък Зеленски повтори предупреждението си, че инвазията на Русия в Украйна е само началото и че след това Путин възнамерява "да превземе други страни".

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Латвия: Русия винаги измерва военната мощ, но и волята на страните да се бият, видят ли слабост, веднага се възползват

"Всички нации, които като нас вярват в победата на живота над смъртта, трябва да се бият с нас. Те трябва да ни помогнат, защото ние сме първи по този път. И кой е следващият?" - каза Зеленски. "Ако някой, който може да стане следващият, иска да остане неутрален днес, за да не загуби нищо, това е най-рискованият залог. Защото ще загубиш всичко."

Дъг Лют, пенсиониран генерал-лейтенант от армията и бивш посланик на САЩ в НАТО, се съгласи с оценката на Зеленски за амбициите на Путин в неделя.

Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Очаква се втората част да бъде представена до средата на май

"Мисля, че той би искал да направи това. Президентът Путин би искал да направи това. Той би искал да разшири силата на Русия в съседство. Той би искал да пресъздаде нещо като старата руска империя", каза Лют в интервю за "Тази седмица" на ABC. Подобно възстановяване на Съветския съюз обаче "не е в рамките" на възможностите на Путин, каза още Лют, защото тук има голяма разлика между неговите цели и средствата му".