Първият въпросник за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз беше попълнен и връчен на посланика на ЕС в Молдова Янис Мажейкс на церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, съобщава "Интерфакс".

Очаква се втората част да бъде представена до средата на май.

"Направихме още една важна стъпка към изграждането на Европа тук, в нашия дом. Работихме неуморно, за да попълним този документ в рамките на десет дни. Ще продължим работата си, за да вървим по пътя на интеграция с европейското семейство", заяви премиерът Наталия Гаврилита.

От своя страна президентът Мая Санду съобщи, че е свикала учредително заседание на Комисията за европейска интеграция, което събира представители на няколко власти и има за цел да координира подготвителния процес за присъединяване на Молдова към ЕС.

Молдова подава заявка за членство в ЕС

Молдова подава заявка за членство в ЕС

Молбата ще бъде изпратена в близките дни.", заяви президентът на страната Мая Санду

Тя подчерта, че това е съдбоносен проект за страната. "Европейският съюз означава мир, демокрация и просперитет. Молдова е малка и уязвима страна. Не се съмнявам че ще бъдем по-добре защитени и уверени в бъдещето в европейското семейство", изтъкна Санду.

Въпросникът беше връчен на посланика на ЕС в Кишинев, който отбеляза бързината, с която документът е бил попълнен, подчертавайки, че това е първата стъпка по дългия път към членство в ЕС.

Молдова получи въпросника от Европейската комисия на 11 април. Документът съдържа 369 въпроса. Молдова подаде молба за членство в ЕС на 3 март, след като такъв ход предприеха също Украйна и Грузия.

ЕК започва разглеждането на молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС

ЕК започва разглеждането на молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС

Това е първата стъпка към започване на официални преговори