Седмица след началото на войната между Русия и Украйна, Молдова подаде молба за членство в ЕС, информира Евронюз.

"Днес подписахме молбата на членството на Молдова в Европейския съюз. Тя е адресирана до Еманюел Макрон, президента на Франция, страната, която пое управлението на Европредседателството. Молбата ще бъде изпратена в близките дни.", заяви президентът на страната Мая Санду.

Молдова трябва да има чист и открит европейски път. Ще направим всичко възможно, за да постигнел тази национална цел, добави Санду.

Молбата идва часове след като Грузия също подаде заявление за членство в ЕС.

Украйна също многократно е изразявала желание да се присъедини към ЕС. Има обаче разногласия между страните членки дали съюза трябва да се разширява.

Молдова е страна с около 2,6 милиона души население, която е засегната от нахлуването на Русия в Украйна. Над 112 000 бежанци са влезли в Молдова през границата с Украйна от началото на войната.

Хората в Молдова показват зрялост. Показахме, че няма да позволим на тиранията да управлява в нашата страна. Показахме на света, че можем да живеем демократично, сподели Мая Санду.

Сега, във времена на война, ние чуваме оръдията по границата с Украйна. Ние предлагаме помощ на нашите съседи, които бягат от войната. Запазваме неутралитет, но ще продължим да подкрепяме Украйна, добави президента на Молдова.

"Ако някои решения изискват време, то други трябва да се вземат бързо и решително, като се използват възможностите на променящия се пейзаж. Трябва да действаме незабавно когато обстоятелствата го налагат, за да осигурим по-безопасен и по-добър живот за идните поколения. Това е наш дълг като граждани.", заяви Мая Санду.

Най-голямата опозиционна партия в Молдова - Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) на бившия президент на страната Игор Додон смята, че бързането с кандидатурата за присъединяване на републиката към Европейския съюз може да дестабилизира вътрешнополитическата ситуация в страната.

От партията отбелязаха, че за да се избере път, който предполага ограничаване на суверенитета и поемане на нови задължения, са необходими национален консенсус и референдум. В ПСРМ оценяват инициативата като "чисто политическа" и се опасяват, че подобен ход може да доведе до окончателна загуба на Приднестровието - район от Молдова, по източния бряг на река Днестър, отцепил се след обявяването на независимостта на Молдова от СССР.

Грузия подава молба за членство в ЕС

Грузия подава молба за членство в ЕС

Управляващата партия след консултации с правителството реши да кандидатства на 3 март в ускорен режим