Властите в Грузия планират в четвъртък да подадат молба за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха в сряда управляващата партия на бившата съветска република, цитирани от руската агенция ТАСС.

Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" след консултации с правителството реши да кандидатства на 3 март в ускорен режим за предоставяне на статут на кандидат за член на Европейския съюз. Това съобщи в сряда лидерът на управляващата партия Иракли Кобахидзе на брифинг.

"Като взеха предвид общия политически контекст и новите реалности, членовете на политическия съвет на "Грузинската мечта" след консултации с министър-председателя Иракли Гарибашвили, взеха политическо решение да кандидатстват за статут на кандидат. член в ЕС без забавяне. Правителството на Грузия под ръководството на министър-председателя вече подготвя заявление за статут на кандидат за ЕС в ускорен режим, което ще бъде изпратено официално до структурите на ЕС от името на грузинското правителство утре", Кобахидзе каза, като отбеляза, че Грузия планира да кандидатства за членство в ЕС през 2024 г.

По-рано стана известно, че грузинският парламент е подготвил проекторезолюция за ускорено членство в ЕС. Във вторник Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която приветства молбата на Украйна за членство в ЕС.

Припомняме, че през юли 2021 година, президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват непоколебимия стремеж на своите страни за присъединяване към ЕС.

Държавните глави на Украйна - Володимир Зеленски, на Грузия - Саломе Зурабишвили, и на Молдова - Мая Санду, заявиха в документа, че европейската перспектива е мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

В Батумската декларация се казваше още, че Украйна, Грузия и Молдова имат намерение да продължат участието си в програмата "Източно партньорство" и са готови да определят общи приоритети, за да засилят политическия диалог и отрасловата интеграция с ЕС, особено в сферите на транспорта, енергетиката, цифровите трансформации, зелената икономика, законодателството и вътрешните работи, стратегическите комуникации и здравеопазването.

Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС

Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС

Президентите на трите страни подписаха декларация в Батуми…

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел тогава подкрепи идеята и съобщи, че ЕС планира "безпрецедентен инвестиционен пакет" за трите страни на сумата от 2.3 милиарда евро с "потенциал да се мобилизират до 17 милиарда евро във вид на държавни и частни инвестиции в региона".

От 2009 г. Грузия е член на програмата на ЕС "Източно партньорство", насочена към развитие на регионалното сътрудничество с бившите съветски републики. През 2014 г. Грузия подписа споразумение за асоцииране с ЕС, неразделна част от което е Дълбокото и всеобхватно търговско споразумение.

През 2017 г. гражданите на Грузия получиха право да посещават без визи страни, които са част от Шенгенската зона. През 10-те години на партньорство Грузия подписа и споразумения с Европейската полицейска агенция (Европол) и Единната агенция за правосъдие на ЕС, като изпрати свои представители в тези отдели.