Президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват непоколебимия стремеж на своите страни за присъединяване към Европейския съюз, съобщи радио "Свободна Европа".

Държавните глави на Украйна - Володимир Зеленски, на Грузия - Саломе Зурабишвили, и на Молдова - Мая Санду, заявяват в документа, че европейската перспектива е мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

"Потвърждаваме непоколебимата си отдаденост в процеса на интегриране в Европейския съюз и провеждаме комплексни реформи за укрепване на нашите демократични институции и хармонизиране на нашето законодателство с ключовите елементи на правото на ЕС", се казва в декларацията от Батумската среща.

Трите страни планират да продължат сътрудничеството си с европейските институции, да развиват зона за свободна търговия и същевременно да се интегрират в пазара на ЕС.

"Между нашите страни има много общо, но главното е, че не искаме да се връщаме в миналото. Готови сме да се борим за нашето европейско бъдеще. Ние поехме ангажимент да се подкрепяме взаимно." - отбеляза президентът на Грузия Саломе Зурабишвили.

В Батумската декларация се казва още, че Украйна, Грузия и Молдова имат намерение да продължат участието си в програмата "Източно партньорство" и са готови да определят общи приоритети, за да засилят политическия диалог и отрасловата интеграция с ЕС, особено в сферите на транспорта, енергетиката, цифровите трансформации, зелената икономика, законодателството и вътрешните работи, стратегическите комуникации и здравеопазването.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи идеята и съобщи, че ЕС планира "безпрецедентен инвестиционен пакет" за трите страни на сумата от 2.3 милиарда евро с "потенциал да се мобилизират до 17 милиарда евро във вид на държавни и частни инвестиции в региона".

"Подобна мощна подкрепа от страна на ЕС ясно показва стратегическото значение, което има нашето партньорство", добави Мишел.

100 000 руски военни остават край украинските граници

100 000 руски военни остават край украинските граници

Също и танкове, самолети, хеликоптери, ракети...

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че руските военни край границите на Украйна, Грузия и Молдова представляват заплаха за цяла Европа.

"Ако Брюксел не демонстрира желязна подкрепа за европейските стремеж на нашите три страни, тогава някой ще демонстрират железните мускули на оръжието си край нашите три държавни граници. И това според мен е заплаха не само за нашите три страни, но и за целия континент." - подчерта украинският президент.

Русия провежда учения с жива стрелба в Черно море по време на маневри на НАТО и Украйна

Русия провежда учения с жива стрелба в Черно море по време на маневри на НАТО и Украйна

По време на ученията Sea Breeze