Молдова обвини руската армия, че се опитва да вербува молдовски граждани, съобщава "Ройтерс".

Това се случва дни, след като британското военно разузнаване предупреди, че Москва се опитва да попълни силите си в Украйна, като вербува жители на отцепилия се Приднестровски регион.

Приднестровието е тясна ивица земя под контрола на проруските сепаратисти, която минава по протежение на източната част на Молдова и се намира на около 40 км от украинския пристанищен град Одеса.

"Подобни действия не насърчават мира за всички нас, нашите съграждани, нашите семейства. Такива неща са много опасни и трябва да бъдат спрени", категоричен бе молдовският външен министър Нику Попеску.

Молдова забрани символите на руската агресия в Украйна

Молдова забрани символите на руската агресия в Украйна

Решението е на парламента

Той не даде повече подробности, но посочи, че служители на молдовското външно министерство редовно се срещат с посланика на Русия и че позицията на Молдова по въпроса е кристално ясна.

Миналия месец Молдова заяви, че следи ситуацията в Приднестровието, където са разположени близо 1500 руски войници, но не е забелязала значителни промени от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

В понеделник приднестровските власти отрекоха Русия да е провеждала на тяхна територия каквито и да било военни приготовления, които заплашват Украйна.